„Ex-boefjes vaker bij projecten inzetten”
DEN HAAG (ANP) - De inzet van voormalige probleemjongeren bij projecten die jeugdcriminaliteit moeten voorkomen, is zeer effectief. Maar jongeren met een crimineel verleden die hun leven inmiddels gebeterd hebben, worden nu alleen ingezet in tijdelijke projecten.
„Op die manier ontzeggen we onze jongeren wat ze echt nodig hebben”, concludeert voorzitter Sadik Harchaoui van kenniscentrum Forum in een woensdag gepresenteerd onderzoek.Het instituut voor multiculturele ontwikkeling vindt dat dergelijke projecten structureel beleid moeten worden, zo staat in het onderzoek ”Boefjes of Briljantjes. Over de effecten van criminaliteitspreventie bij allochtone jongeren”. Forum heeft het rapport woensdag overhandigd aan de woordvoerders van minister Vogelaar (Integratie) en minister Rouvoet (Jeugd en Gezin), die zelf niet aanwezig konden zijn.
De zogenoemde ervaringsdeskundigen zijn dé aangewezen personen om op probleemjongeren af te stappen en hen zo te weerhouden van crimineel gedrag, staat in het rapport. Maar volgens Harchaoui worden deze waardevolle mensen onbedoeld gemarginaliseerd. Hij vindt dit pijnlijk.
„Het zou logischer zijn deze briljanten tot helden en rolmodellen te verheffen. Deze ex-probleemjongeren maar zeker ook andere bevlogen professionals moeten een vast contract krijgen en beter worden betaald. Organisaties moeten ze een beter perspectief bieden.” Dat dit niet gebeurt, komt volgens hem door „bureaucratie, perverse financieringssystemen en belangentegenstellingen” bij de betrokken organisaties.
Ingrijpen op jonge leeftijd, voordat problemen geëscaleerd zijn en het strafrecht eraan te pas komt, boekt volgens Forum de hardste resultaten. Behalve ouders, vrienden, kennissen en familie kunnen ook buurtbewoners, wijkagenten en jongerenwerkers een belangrijke rol spelen in de strijd tegen jeugdcriminaliteit.
Een goede bereikbaarheid van medewerkers, herkenbare gebouwen en een goede ”match” tussen de jongere en de hulpverlener zijn bepalend voor het verloop van de interventie. Vaak helpt het als de hulpverlener eenzelfde etnische achtergrond, migratieverleden en hetzelfde geslacht heeft als de cliënt. Dus moet het mogelijk zijn om personeel op dergelijke criteria te selecteren, stellen de onderzoekers.