Brussel: EU moet doorgaan met Galileo–satellieten
BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie vindt dat de 27 EU–landen het Galileo–project voor dertig gps–satellieten zelf moeten gaan betalen, nu een consortium van bedrijven zich heeft teruggetrokken. De totale kosten kunnen oplopen tot bijna 4 miljard euro de komende jaren.
Volgens de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, is het voor de EU het meest realistische scenario en economisch gezien het beste om het project na het afhaken van de bedrijven nu maar op eigen kracht door te zetten. Bij de uiteindelijke exploitatie van het systeem kunnen bedrijven alsnog betrokken worden.Het voorstel betekent dat de EU–landen zeker 2,4 miljard euro op tafel moeten leggen. Er is al 1,2 miljard euro uitgegeven. Voor Nederland zouden de extra kosten uitkomen op een kleine 100 miljoen. De EU–ministers van Verkeer beslissen in juni over het verzoek van de Commissie.
Minister van Financiën Bos zei vorige week al „argwanend te staan tegenover alles wat extra EU–geld kost". Nederland is – samen met onder meer Groot–Brittannië en Ierland – vanaf het begin zeer sceptisch geweest over het plan.
De dertig satellieten zijn bedoeld voor allerlei navigatiesystemen, als alternatief voor het Amerikaanse gps. Nederland had interesse om het Galileoproject te gebruiken voor het rekeningrijden. Maar het kan ook gebruikt worden voor navigatie in auto’s, schepen, vrachtwagens, bij reddingsoperaties op zee en bij het zoeken naar illegale immigranten.
Volgens de Europese Commissie wordt het systeem geen kopie van het Amerikaanse gps–systeem: volgens eurocommissaris Jacques Barrot (Verkeer) wordt het „superieur" aan andere systemen. Barrot gaf toe dat er ook voor militairen mogelijkheden zijn de satellieten te gebruiken.
Van de dertig geplande satellieten is er inmiddels eentje al gelanceerd, na testen bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. Het is altijd de bedoeling geweest om het Galileo–project eind 2012 operatief te hebben.