Kerk & religie

EU overlegt met religieuze leiders

BRUSSEL - „Bescherming van de menselijke waardigheid is wat ons verbindt.” Dat concludeerde voorzitter Pöttering van het Europees Parlement dinsdag na overleg in Brussel tussen EU-prominenten en religieuze leiders.

Van onze verslaggever
16 May 2007 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:46

De Unie had aan dit jaarlijkse informele beraad een bredere opzet gegeven dan voorheen. Ditmaal nam niet alleen de aanvoerder van de Europese Commissie, Barroso, eraan deel, maar waren ook de roulerend voorzitter van de Raad, in de persoon van de Duitse bondskanselier Merkel, en de voorzitter van het Parlement aanwezig.Zij gingen in gesprek met 21 vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk, protestantse kerken, de Anglicaanse Kerk, oosters-orthodoxe kerken, joodse instellingen en de islam. Als enige Nederlander mocht bisschop Van Luyn van Rotterdam bij het gezelschap aanschuiven.

Barroso noemde na afloop de ontmoeting „een goed signaal van de geest van samenwerking die we willen ontwikkelen in het Europa van de waarden.” De gedachtewisseling had als speciaal onderwerp de menselijke waardigheid. Barroso merkte die aan als „een richtsnoer” en als „de basis voor vrijheid, vrede, rechtvaardigheid en solidariteit.”

Als voorbeeld van een concreet politiek handelen dat voortvloeit uit dit uitgangsprincipe noemden de EU-politici de hulp aan vluchtelingen uit Afrika. Op een vraag naar de consequenties voor het beleid ten aanzien van stamcelonderzoek antwoordde Merkel dat op dat punt de opvattingen van de lidstaten uiteenlopen. „Maar we zijn het er wel over eens dat de mens niet behandeld mag worden als een voorwerp”, voegde zij daaraan toe.

De afgevaardigden van de monotheïstische geloofsgemeenschappen in Europa onderschreven volgens Barroso verder de behoefte aan respect, overal ter wereld, voor de vrijheid van godsdienst.

Merkel verklaarde dat er in een ontwerp van een nieuw EU-verdrag, dat het in Frankrijk en Nederland verworpen concept voor een grondwet moet vervangen, geen verwijzing komt naar God of naar de christelijke wortels van Europa. „U kent mijn persoonlijke opvatting: ik had er die graag in gehad. Maar ik heb rekening te houden met de standpunten van andere regeringen”, aldus de bondskanselier.

Ze wil naar haar zeggen haar best doen om in het document in ieder geval een referentie aan de waarde van religie voor de samenleving op te nemen. „Daar zullen we voor vechten. Helaas kan ik geen hoop geven op meer”, liet Merkel weten. Met name Frankrijk heeft, uit vrees voor aantasting van de scheiding van kerk en staat, steeds fel verzet geboden tegen pogingen om in de preambule van de beoogde grondwet te memoreren aan het christelijk erfgoed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer