Kerk & religie

COGG in gesprek met Protestantse Kerk

BERKENWOUDE - Het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) voert jaarlijks overleg met het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Op de agenda staan publicaties van de PKN, zoals de bezinningsnota ”Leren leven van de verwondering.”

Kerkredactie
16 May 2007 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:46

Dat heeft drs. I. A. Kole, secretaris van het COGG, dinsdag desgevraagd gezegd. Deze week verscheen de notitie ”De positie van het COGG als platform voor de gereformeerde gezindte”, het resultaat van een bezinning op de doelstellingen van het orgaan. Volgens het COGG-bestuur was deze nodig vanwege de vorming van de PKN in 2004, de toetreding van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt als participant en de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland als waarnemer.Het COGG en het moderamen van de PKN hebben inmiddels twee keer met elkaar gesproken, aldus Kole. In 2005 was er een kennismakingsgesprek, terwijl vorig jaar de nota ”Leren leven van de verwondering” aan de orde kwam. Het overleg dient ook om „adhesie te betuigen aan positieve geluiden vanuit de kerken richting de samenleving.”

De jaarlijks terugkomende gesprekken vloeien voort uit een afspraak met de Gereformeerde Kerken in Nederland, die sinds 2001 geen lid meer zijn van het COGG. De Gereformeerde Kerken maken sinds 2004 deel uit van de PKN. In het COGG participeren drie modaliteiten binnen dit kerkverband -het Confessioneel Gereformeerd Beraad, de Confessionele Vereniging en de Gereformeerde Bond- waarmee het moderamen van de PKN zelf ook gesprekken heeft.

De gesprekken tussen het COGG en het moderamen vinden plaats binnen het kader van de belijdenis, maar niet op basis van de belijdenis. Kole: „Het COGG gaat uit van de Bijbel als Gods onfeilbaar Woord en de drie formulieren van enigheid. Binnen het kader van de gereformeerde belijdenis kunnen we de wezenlijke dingen bespreken. De basis van de Protestantse Kerk is echter breder.”

De agenda voor het volgende gesprek met het moderamen, in het najaar, is nog niet bekend. Het COGG gaat zich volgens Kole de komende tijd bezinnen op de het missionair gemeente-zijn.

In de notitie schrijft het COGG verder dat het een platform wil zijn waar de deelnemers elkaar ontmoeten, bemoedigen en opscherpen om gereformeerd te zijn en te blijven. Doel is ook het onderling vertrouwen in elkaar te vergroten, om zo te komen tot „versterking van de gemeenschap der heiligen waarin het geloof en de onderlinge verbondenheid in Jezus Christus toenemen.”

Het COGG wil voorkomen dat „het smaldeel van de gereformeerde gezindte nog verder uiteen groeit en van elkaar vervreemdt.” Op langere termijn hoopt het orgaan een basis te leggen voor samensprekingen met het oog op kerkelijke eenheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer