Leger des Heils weer voor CGB gedaagd
UTRECHT - Het Leger des Heils heeft dinsdagmorgen opnieuw aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) tekst en uitleg moeten geven waarom het van al zijn medewerkers vraagt dat ze de christelijke grondslag onderschrijven.
Een inwoner van Amersfoort heeft de commissie gevraagd te onderzoeken of de heilssoldaten zich daarmee schuldig maken aan verboden onderscheid op grond van godsdienst. De man had belangstelling voor een baan als ict-medewerker, maar las in de personeelsadvertentie voor de parttimefunctie tot zijn ongenoegen dat het Leger des Heils alleen christenen in dienst neemt.Het is niet de eerste keer dat het leger voor de CGB moet aantonen waarom het alleen christenen in dienst neemt. In 1996, 1997 en 2000 moest het Leger des Heils zich ook al verantwoorden. In al die zaken gaf de CGB het leger gelijk.
In het aan de zitting van dinsdagmorgen voorafgaande verzoek om informatie heeft de commissie behalve naar de drie eerdere oordelen ook verwezen naar een zaak in 2005. Toen werd een protestants-christelijke school in Gouda door de CGB in het ongelijk gesteld in het niet aannemen van een niet-praktiserende moslima als roostermaker.
Volgens ds. J. J. Blom van het Leger des Heils bleek toen dat deze school inconsequent was in zijn benoemingsbeleid, maar kan dat niet gezegd worden van zijn organisatie. „Vanuit onze achtergrond ziet het Leger des Heils al zijn medewerkers als één groep mensen, die ongeacht de functie die men bekleedt, zich inzet voor het welzijn en de gezondheid van al onze cliënten. Dat is meer dan dat een medewerker het christelijk geloof respecteert. Het Leger des Heils wil dat al zijn medewerkers vanuit dezelfde innerlijke bezieling werkzaam zijn. Het beleid op dit punt is consequent.”
Blom erkende dinsdagmorgen dat een applicatiemedewerker niet direct in contact treedt met cliënten van het Leger, maar achtte dit ook niet uitgesloten. „De identiteit komt ook tot uitdrukking in de omgang met collega’s en in externe contacten.”
De CGB doet binnen acht weken uitspraak.