Test op markt voor bepalen geslacht embryo
UTRECHT - Vrouwen die zes weken zwanger zijn, kunnen met een test achter het geslacht van de embryo komen. De zogeheten Early Gender Test is sinds vrijdag te verkrijgen via de Genderkliniek Nederland.
Bert van Delen, de man achter de kliniek in Utrecht die negen jaar geleden werd gesloten, heeft dat bekendgemaakt. Enige druppels bloed zijn voldoende om het geslacht te bepalen. De bloedmonsters worden in de Verenigde Staten geanalyseerd. Binnen een week krijgen de vrouwen de uitslag te horen.Tijdens de zwangerschap gaan er kleine hoeveelheden DNA van de baby naar het bloed van de aanstaande moeder. Via haar bloed wordt dus het DNA van de baby gecontroleerd. Als er DNA van een Y-chromosoom wordt ontdekt, zal de foetus een jongen worden. Ontbreekt dat, dan wordt het een meisje. Van Delen zegt dat de test, die 182,50 euro kost, 99 procent zekerheid biedt.
Van Delen werkt na de sluiting van de kliniek in Utrecht in Antwerpen en Londen. Wel geeft hij in Utrecht nog adviezen aan paren. „De test is in Amerika al enige tijd op de markt en heeft in Engeland al voor een rel gezorgd. De analyse zou ook in Nederland mogen plaatshebben maar in de Verenigde Staten is dat goedkoper.”
Enige jaren na de sluiting wilde Van Delen zijn Nederlandse kliniek heropenen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg voorkwam dat. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat geslachtskeuze om niet-medische redenen verboden is. Dragers van een erfelijke ziekte die bijvoorbeeld alleen op jongens overgaat, mogen wel gebruikmaken van gendertechnieken.
Van Delen gaat onverstoorbaar door. „Er was een tijd dat mensen vrijuit over hun kinderwens durfden te praten”, meldt hij op zijn website. „Dat koningshuizen uitzagen naar een mannelijke troonopvolger en op verjaardagen openlijk de specifieke kinderwens werd uitgesproken. In een land waar artsen met het grootste gemak over leven en dood beslissen is het toch wel kleinburgerlijk om van geslachtskeuzebepaling zo’n issue te maken.”
De SGP-fractie in de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid vragen gesteld over de kwestie. De partij vreest dat de tests zullen leiden tot abortussen als de foetus niet het door de ouders gewenste geslacht hebben. De vorige minister van Volksgezondheid, Hoogervorst, vond abortus op grond van geslacht onaanvaardbaar, aldus de SGP.
Volgens de partij zou er ook sprake moeten zijn van medische begeleiding van de tests. Ook vindt de partij dat de staatssecretaris op internationaal niveau zou moeten proberen het gebruik van deze test tegen te gaan.