Iraaks offensief in Washington
WASHINGTON/BAGDAD (AP) - De Iraakse regering is aan een offensief bezig. In Washington. Omdat het Amerikaanse Congres steeds kritischer staat tegenover de oorlog, stuurde Bagdad deze week gezanten naar de Verenigde Staten om congresleden te waarschuwen dat een eventuele Amerikaanse terugtrekking desastreuze gevolgen zal hebben voor Irak.
De Iraakse vicepremier Barham Saleh sprak donderdag met meer dan dertig Republikeinse afgevaardigden en een aantal senatoren, onder wie Hillary Clinton. De presidentskandidate leek niet onder de indruk van het pleidooi van Saleh. Ze noemde het vrijdag veelbelovend dat een aantal Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden persoonlijk tegen president George Bush hebben gezegd dat de oorlog de partij schade berokkent. Zelf is ze voorstander van terugtrekking.Nationale veiligheidsadviseur Mowaffak al-Rubaie bezocht Washington eerder deze week. De bedoeling van de bezoeken is duidelijk. Het Congres stuurt naar verwachting deze maand een begrotingsvoorstel voor de oorlog in Irak, maar daaraan zijn ook eisen verbonden, namelijk dat de Iraakse regering bepaalde doelstellingen haalt. De vraag is wat er moet gebeuren als die doelstellingen niet worden gehaald. Democraten willen dat de Amerikaanse troepen zich in dat geval terugtrekken, maar de Republikeinen zien daar niets in.
De Iraakse president Jalal Talabani bracht vrijdag een bezoek aan Groot-Brittannië, de belangrijkste bondgenoot van de VS. Hij sprak bezorgdheid uit over de toenemende onvrede onder Democratische Congresleden over de oorlog in Irak. Volgens hem moeten de Amerikaanse en Britse troepen nog een of twee jaar in Irak blijven.
Talabani zei dat het veiliger in Irak is dan voor de val van Saddam Hussein. Veel Irakezen leiden normale levens, zei hij. Zijn uitspraak was opmerkelijk, omdat algemeen wordt aangenomen dat het juist veel onveiliger is in Irak. Talabani zei alleen maar goede dingen gehoord te hebben over de waarschijnlijke opvolger van premier Tony Blair, minister van Financiën Gordon Brown. Brown is slim en capabel, zei Talabani.
De Amerikaanse legercommandant voor Noord-Irak, Benjamin Mixon, klaagt dat hij over te weinig manschappen kan beschikken om het toenemende geweld in de provincie Diyala, ten noorden van Bagdad, het hoofd te bieden. De Iraakse autoriteiten in Diyala zijn zo ineffectief in het verschaffen van diensten dat er feitelijk geen sprake is van een bestuur in de provincie, zei Mixon. De regering in Bagdad is hieraan medeschuldig. Mixon beschikt over zo’n 3500 Amerikaanse en zo’n 10.000 Iraakse soldaten in Diyala. Ook zijn er enkele duizenden agenten.
Diyala geldt als een van de centra van de soennitische opstand en het geweld in de provincie is toegenomen sinds het begin van het zogenoemde Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief in Bagdad. De Amerikaanse verliezen in Diyala stijgen.
Bij twee zelfmoordaanslagen met bomauto’s op controleposten van de Iraakse politie in Bagdad vielen vrijdag zeker twaalf doden, onder wie zes agenten. Meer dan twintig mensen raakten gewond. De aanslagen werden enkele minuten na elkaar gepleegd. De controleposten bevonden zich bij bruggen; de bouwwerken raakten beschadigd.
Het Amerikaanse leger liet weten dat twee soldaten zijn gesneuveld. Daarmee komt het aantal Amerikaanse militairen dat in Irak het leven heeft gelaten, volgens een telling van het persbureau AP, op ten minste 3385.