Brussel pakt illegale arbeid harder aan
BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie wil bedrijven die gebruikmaken van illegale werknemers van buiten de EU veel harder aanpakken.
Tot nu toe staan behalve op Cyprus overal in de EU sancties op illegale arbeid. In 14 van de 27 lidstaten kunnen werkgevers er gevangenisstraffen voor krijgen.Omdat ongelijke boetes of bestraffing ook leiden tot ongelijke concurrentie, wil de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, minimumstraffen invoeren. De Commissie beslist daar volgende week over.
Bedrijven die de regels hebben overtreden, mogen misschien vijf jaar lang niet meer meedoen aan openbare projecten. Ook moeten ze subsidies van de EU of de eigen overheid terugbetalen als ze betrapt worden.
In de EU leven en werken tussen de 4 en de 8 miljoen mensen illegaal. Elk jaar komen er 500.000 bij, op een totale EU-bevolking van ongeveer 500 miljoen.
Eurocommissaris Frattini wil de financiële en administratieve sancties overal in de EU op gelijke hoogte brengen en daarnaast bij echte uitbuiting van illegale werknemers het strafrecht inroepen. Frattini wil de oneerlijke concurrentie in de EU bestrijden, maar ook het humanitaire leed bij illegalen voorkomen. „Er is soms sprake van uitbuiting die in een rechtsstaat niet te tolereren is”, aldus Frattini’s woordvoerder.
Als de illegale arbeid wordt aangepakt, is er volgens de Commissie meer ruimte voor legale migratie. Want Europa heeft werknemers uit landen buiten de EU wel degelijk nodig, redeneert Brussel.
Minister Donner van Sociale Zaken zei vrijdag na afloop van de ministerraad bij een Europese aanpak van illegale arbeid niet direct te denken aan allerlei EU-richtlijnen voor bijvoorbeeld boetes. Volgens hem is het vooral zaak dat lidstaten en hun inspectiediensten goed gaan samenwerken.