Ledental van NGK vorig jaar licht gestegen
KATWIJK AAN ZEE - Het totale ledental van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is vorig jaar licht gestegen. Per 1 januari 2007 telde het kerkverband 32.320 (doop)leden. Een jaar eerder waren dat er nog 32.228.
Van deze 32.320 leden waren er 20.628 belijdend lid (1 januari 2006: 20.573). Dat blijkt uit het statistisch overzicht per 1 januari 2007, opgenomen in het donderdag verschenen Informatieboekje 2007 van de NGK.Het ledental van onze kerken blijft redelijk stabiel, constateert de schrijver van het jaaroverzicht, ds. L. G. Compagnie uit Katwijk aan Zee. „Dat wil niet zeggen dat er geen verloop is, maar er komen toch nog steeds mensen van buiten bij.”
Zulke getallen zeggen echter niet veel, schrijft hij. „Het kerkelijk leven speelt zich immers niet landelijk af, in plaatselijke gemeentes zijn er wel degelijk zorgen. Naast de kerken die stevig groeien, zien veel anderen hun ledental langzaam maar zeker dalen. Dat betekent voor de geestdrift van velen een domper.”
Het aantal personen dat overging naar een evangelische gemeente lijkt verrassend laag, aldus ds. Compagnie. Maar „waarschijnlijk zitten er onder het hoofdje ”andere groepen” ook nog heel wat die tot de evangelische stroming behoren. Dan komen er nog 288 bij en blijft de zuigkracht vanuit die hoek duidelijk zichtbaar.”
„Verheugend” is het volgens de Katwijkse predikant dat 23 belijdende en doopleden de weg naar de kerk terugvonden. „Dat zijn toch weer feesten geweest voor de engelen!”
Uit het statistisch overzicht blijkt verder dat het aantal plaatselijke Nederlands gereformeerde kerken per 1 januari 91 bedroeg, 2 minder dan een jaar eerder. Het aantal predikanten binnen het kerkverband bedroeg per 1 januari 82, 1 minder dan het jaar ervoor.
Uit een enquête die de redactie van het informatieboekje hield, bleek dat veel plaatselijke Ngk’s contacten hebben met kerken van een andere denominatie. De meeste contacten zijn er met de „naastgelegen” Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en Christelijke Gereformeerde Kerken.