Buitenland

Huis VS wil voor oorlog betalen in termijnen

NEW YORK - De door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met verdere financiering van de oorlog in Irak, zonder specifieke voorwaarden, maar dan wel in termijnen. Een eerder voorstel voor financiering gekoppeld aan een vertrekscenario voor de Amerikaanse troepen werd vorige week geblokkeerd door een veto van president Bush.

Van onze correspondent
11 May 2007 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

Het vertrekscenario is nu verdwenen uit het Democratische voorstel, maar het geld komt in termijnen. Dat wil zeggen 42,8 miljard dollar waarmee de militaire operaties in Irak voortgezet kunnen worden tot augustus. Als dan blijkt dat de huidige militaire strategie van Washington vruchten afwerpt en als de regering in Bagdad voldoet aan bepaalde politieke doelstellingen dan komt er nog eens 52,8 miljard dollar vrij. Daarmee kan de oorlog gefinancierd worden tot eind september, wanneer het begrotingsjaar afloopt.Het is niet waarschijnlijk dat dit voorstel het in de Senaat haalt. Daar wordt momenteel apart onderhandeld tussen Democraten en Republikeinen plus het Witte Huis. Als die een compromis bereiken, zal dat weer voorgelegd moeten worden aan het Huis van Afgevaardigden. President Bush heeft zich tot nu toe verzet tegen elk financieringsvoorstel waaraan voorwaarden zijn gekoppeld. Hij dreigde ook al met een veto tegen het voorstel waarover het Huis van Afgevaardigden het nu eens is.

Maar mede onder druk van zijn eigen Republikeinse achterhoede toonde Bush donderdag voor het eerst bereidheid om eerdervermelde doelstellingen voor Bagdad vast te stellen. Wanneer komt er bijvoorbeeld een regeling die zowel voor sjiieten als soennieten en Koerden aanvaardbaar is voor wat betreft de verdeling van de olieopbrengsten? Bush heeft daarover eerder deze week getelefoneerd met premier Nuri al-Maliki en in Bagdad heeft ook vicepresident Cheney donderdag aangedrongen op politieke vooruitgang omdat het geduld van Washington begint op te raken.

Bagdad stuurde daarom vicepremier Barham Saleh naar Washington. Die dringt bij afgevaardigden van beide grote partijen in het parlement aan op „meer geduld”, maar dat geduld raakt op zowel bij Democraten als bij Republikeinen. „De klokt tikt en dat betekent dat het tijd wordt dat jullie zelf ook in actie komen om problemen op te lossen, want het eind van de aanwezigheid van jullie Amerikaanse beschermheren komt in zicht.” Met die boodschap werd Saleh teruggestuurd naar Bagdad.

De groep Islamitische Staat Irak heeft donderdag via internet een video verspreid van de executie van negen Iraakse militairen en politieagenten. De terechtstellingen waren dinsdag aangekondigd, tenzij alle soennitische vrouwen uit Iraakse gevangenissen werden vrijgelaten en „de verkrachters van de Iraakse vrouw en de moordenaars van onze broeders in Tal Afar” werden uitgeleverd. Het is al de vierde keer dat de Islamitische Staat Irak Iraakse militairen of politieagenten heeft ontvoerd sinds een 50-jarige soennitische vrouw uit Tal Afar in februari beweerde door soldaten te zijn verkracht.

In een andere verklaring op dezelfde website zei de Islamitische Staat Irak dinsdag ook een kolonel van het Iraakse leger en twee van diens lijfwachten gevangen te hebben genomen in de noordelijke stad Mosul. De groep dreigde de kolonel binnen 24 uur te doden tenzij personen die onlangs in de wijk Azamiyah in Bagdad werden opgepakt, worden vrijgelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer