Kerk & religie

De vraag naar ware wijsheid

„Wijsheid is wat anders dan geleerdheid. Wat is de ware wijsheid? De vreze des Heeren, die geeft eerbied en hoogachting voor God.” Dat zei ds. A. Vermeij vrijdagavond in de Noorderkerk van de gereformeerde gemeente in Rijssen. De predikant sprak bij de opening van het negentiende schooljaar van de Jacobus Fruytierscholengemeenschap.

Van onze correspondent
30 August 2002 23:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

Ds. Vermeij mediteerde over ”De gave van de wijsheid”, naar aanleiding van Jakobus 1:5: „En indien iemand van u wijsheid ontbreekt, dat hij ze van God begere, Die een iegelijk mildelijk geeft, en niet verwijt; en zij zal hem gegeven worden.”

„Welke wijsheid bedoelt Jakobus hier?” vroeg de predikant van de gereformeerde gemeente te Elspeet aan leerlingen en personeel. „De kanttekening zegt dat hier alle wijsheid wordt bedoeld, maar toch vooral de vreze des Heeren. De apostel spreekt tegen het geestelijk Israël. Ze hadden wijsheid nodig om de verzoekingen van de satan te kunnen weerstaan. De satan zegt: „Wat heeft het voor zin om de Heere te vrezen? Je kunt niet eens genieten zoals je dat wilt.” De satan heeft het ook op jou voorzien.”

De predikant vroeg of het ontbreken van de ware wijsheid al de grootste nood in het leven was geworden. „Je mag wijsheid van God begeren. Neem de toevlucht tot Hem. God geeft mildelijk en verwijt niet. Een docent kan nog wel eens moe worden van herhaaldelijk vragen, maar God nooit. En dan moeten we niet vragen als rechthebbende, maar in ootmoed en als een verlorene vragen om gunst. Wat kan ik je beter toewensen?”

Locatiedirecteur A. J. Verwijs sprak over ”De onuitwisbare indruk van het onderwijs”. „In onze school gaat het om de vraag wie je bent en hoe je jezelf ziet. Vakdocenten, mentoren en decanen begeleiden je bij het ontdekken van je zelfbeeld. Het onderwijs wordt afgestemd op je persoonlijke profiel. Het zelfbeeld zou je ook wel je innerlijk kunnen noemen, je hart. De huidige samenleving lijkt op een doolhof, want die gaat voorbij aan de vraag hoe je rechtvaardig voor God zult verschijnen, of hoe je moet zijn ten opzichte van je naaste. Daarom is het zo van belang dat je op een christelijke school zit.”

Verwijs wees erop dat ook christelijke jongeren zich zo goed thuis kunnen voelen in verschillende werelden. „Voel je je thuis in die andere wereld van zaterdagavond, met popmuziek, drank en zedeloosheid? De naam van de kroeg mag dan misschien wel ”Lucky” zijn, maar kun je daar echt gelukkig zijn? Kun je daar God ontmoeten? De vreze des Heeren bewaart daarvoor en doet je de goede keuzes maken, zoals Ruth ook eenmaal het afgodische Moab verliet.”

Verwijs stelde vast dat Nederland in het legaliseren van de zonde helaas vooroploopt, „maar anderzijds is hier gelukkig nog het grote voorrecht van de vrijheid van onderwijs.”

Het schooljaar werd ook geopend in de Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn. Daar voerden ds. A. J. van den Herik en locatiedirecteur L. van Dijke het woord. In de kerk van de oud gereformeerde gemeente aan de Schaapsweg te Ede spraken ds. A. Schultink en locatiedirecteur W. ter Harmsel. Bestuursvoorzitter ds. A. Schreuder en de voorzitter van de centrale directie, ing. E. Klein, voerden het woord in de kerk van de gereformeerde gemeente in Nunspeet.

De Fruytier heeft vestigingen in Apeldoorn, Uddel en Rijssen. In Apeldoorn en Rijssen wordt momenteel gewerkt aan de uitbreiding van de schoolgebouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer