Buitenland

Bush dreigt weer met veto over Irak

WASHINGTON (ANP/RTR) – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een wetsvoorstel waarin de financiering van de oorlog in Irak wordt gekoppeld aan de vooruitgang in het Arabische land. De Democratische meerderheid in het Huis negeert daarmee een dreigement van de Republikeinse president George Bush om zijn veto uit te spreken over de wet.

11 May 2007 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:45
President Bush probeert het Huis van Afgevaardigden te overtuigen van zijn gelijk. Foto EPA
President Bush probeert het Huis van Afgevaardigden te overtuigen van zijn gelijk. Foto EPA

De wet voorziet in extra geld voor de troepen in Irak en ook Afghanistan voor de komende drie maanden. Het gaat om een bedrag van bijna 43 miljard dollar. Nog eens 53 miljard dollar voor de periode na juli zou pas worden vrijgegeven als Bush dan kan aantonen dat hij vooruitgang boekt met de verbeteren van de veiligheid en de wederopbouw in Irak.Bush kan hier niet mee leven en wil de bijna 100 miljard dollar in een keer, zonder voorwaarden. Hij zal waarschijnlijk zijn veto uitspreken. Dan kan het voorstel alleen wet worden wanneer het parlement met een twee derde meerderheid het presidentiële veto terzijde schuift. Maar de Democraten hebben slechts een kleine meerderheid in het Congres. Donderdag stemden 221 afgevaardigden voor de wet en 205 stemden tegen.

Het Huis van Afgevaardigden verwierp eerder met 255 tegen 171 stemmen een voorstel om begin volgend jaar alle Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak terug te trekken. Het wetsvoorstel was afkomstig van een groep Democraten, maar niet alle afgevaardigden van de Democratische meerderheid schaarden zich achter het plan. Met het voorstel had binnen drie maanden een begin moeten worden gemaakt met de terugtrekking, die vervolgens binnen een half jaar had moeten worden afgerond.

Bush sprak vorige week al een veto uit over een wet die regelt dat Amerika zich terugtrekt uit Irak. De oorlog is zeer onpopulair onder de Amerikaanse bevolking. Sinds de invasie in 2003 zijn al zeker 3377 Amerikaanse militairen om het leven gekomen en ruim 24.000 soldaten gewond geraakt. Ook binnen de Republikeinse partij begint de druk op Bush toe te nemen om nu eindelijk resultaten te boeken in Irak of anders de aftocht te blazen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer