Druk van rechts op president Bush
NEW YORK - Een groep gematigde Republikeinse parlementariërs heeft president Bush woensdag duidelijk te verstaan gegeven dat zij „vooruitgang” verwachten in Irak. Zo niet, dan kunnen zij Bush’ Irakbeleid niet langer steunen.
„Ik heb de president verteld dat ik in mijn kiesdistrict voortdurend onder vuur kom te staan, omdat ik Bush nog steun. De oorlog in Irak is er zo impopulair dat de president in de laatste peiling in mijn district een armzalige 5 procent waardering scoorde. Wil ik volgend jaar herkozen worden, dan moet er in Irak vooruitgang geboekt worden of ik moet mij van het Irakbeleid van Bush distantiëren”, aldus afgevaardigde Tom Davis uit Virginia.Alle afgevaardigden die door president Bush in het Witte Huis werden ontvangen hopen volgend jaar herkozen te worden, maar zij staan in hun kiesdistricten onder zware druk van de Democraten. „Het was een zeer openhartige discussie met de president”, vertelde afgevaardigde Charles Dent uit Pennsylvania. Bush kan voorlopig op onze steun rekenen. Veel is afhankelijk van wat generaal David Petraeus komende zomer meldt over de stand van zaken in Irak”, aldus Dent.
Generaal Petraeus -opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak- begeleidde woensdag overigens vicepresident Dick Cheney, die een onaangekondigd bezoek aan Bagdad bracht. Cheney praatte daar uitgebreid met de Iraakse premier Nuri al-Maliki en met andere politieke leiders. Hij drong bij hen aan op concrete oplossingen voor de politieke problemen die de sjiieten, de soennieten en de Koerden nu nog sterk verdeeld houden.
„Ik heb de indruk gekregen dat men hier meer en meer de urgentie inziet van politieke vooruitgang”, aldus Cheney na afloop van zijn besprekingen. Hij gaf echter toe dat niemand hem iets beloofd had. In het Iraakse parlement is de „politieke urgentie” overigens nog nauwelijks merkbaar. Dat is nog steeds van plan om binnenkort twee maanden met zomerreces te gaan.
Cheneys missie in Bagdad moet gezien worden tegen de achtergrond van de toenemende druk van Democraten en gematigde Republikeinen op de regering. Men wil resultaten zien in Irak. Zo niet, dan moet er serieus gepraat worden over terugtrekking van de Amerikaanse troepen. „De Iraakse besluiteloosheid kan niet altijd zo blijven; er komt ooit een eind aan ons geduld”, aldus Republikeins senator Trent Lott, tot nu toe een van Bush’ trouwste aanhangers in de Senaat.