Poetin haalt uit naar Estland
MOSKOU/TALLINN (AP) – De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag uitgehaald naar Estland. Zonder de Baltische staat en voormalige sovjetrepubliek bij naam te noemen veroordeelde Poetin personen die ‘monumenten ter ere van oorlogshelden onteren’. Zij beledigen het eigen volk en zaaien vijandigheid tussen naties, waarschuwde Poetin. De betrekkingen tussen Estland en Rusland zijn flink verslechterd als gevolg van de beslissing, vorige maand, om een beeld van een sovjetsoldaat uit het centrum van de Estlandse hoofdstad Tallinn te verwijderen. Bij protesten van etnische Russen kwam een persoon om het leven en werden honderden arrestaties verricht.
Poetin deed zijn uitspraken in een speech voor het mausoleum van Lenin in Moskou, ter gelegenheid van Overwinningsdag, de dag waarop Rusland de zege op de nazi’s viert. Door het hele land legden functionarissen en met medailles behangen veteranen bloemen bij gedenktekens. Miljoenen inwoners van de Sovjet-Unie kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog, die in Rusland de Grote Patriottische Oorlog wordt genoemd.
Over het Rode Plein marcheerden duizenden soldaten in een parade die deed denken aan de legeroptochten ten tijde van de Sovjet–Unie. Alleen waren de tanks, raketten en ander zwaar wapentuig afwezig. Poetin poogt om oude sovjetsymbolen, zoals de Rode Ster en het volkslied, nieuw leven in te blazen.
De belangrijke rol die WOII speelt in het Russisch bewustzijn wordt vaak aangewend om te verklaren waarom Rusland zo fel reageert als het voelt dat de oorlogsoffers die het heeft gemaakt, niet op waarde worden geschat. De Esten weten natuurlijk dat ze de bevrijding van de nazi’s te danken hadden aan het sovjetleger, maar zijn zeker niet vergeten dat dat leger vervolgens een halve eeuw bleef.
In Tallinn bleef het rustig. De politie had het plein afgezet waarop tot vorige maand de Bronzen Soldaat stond. Hoewel publieke samenscholingen momenteel zijn verboden, verzamelden zich een paar honderd mensen bij het plein. Er deden zich geen incidenten voor. Ook bij de nieuwe locatie van het standbeeld kwamen honderden mensen samen.
Het standbeeld werd opgericht ter ere van de sovjetsoldaten die sneuvelden bij de bevrijding van Estland. Maar voor veel Esten symboliseert het beeld vooral de onderdrukking die erop volgde.