„Tussen de lijsttrekkers groeide iets”
LEEUWARDEN - Nog even, en de Friese ChristenUnielijsttrekker rijdt als gedeputeerde in een nieuwe, milieuvriendelijke dienstauto rond - want dat staat in het koersdocument van de drie collegepartijen. Wrang voor de SGP vindt hij het niet, dat zijn partij zo kort na de breuk met haar voormalige lijstgenoot in het college mag aanschuiven.
Een verrassing, dat was het voor Piet Adema (42). Niet zozeer dat zijn partij in het college kwam, want tijdens de coalitiebesprekingen kreeg Adema juist steeds meer het idee dat dat best zou kunnen. Wel dat juist hij gedeputeerde werd, en niet de aanvankelijke kandidaat Sikko Boorsma, oud-wethouder van Dantumadeel. De twee coalitiegenoten PvdA en CDA hadden een voorkeur voor lijsttrekker Piet Adema.Pijnlijk voor uw partijgenoot?
„Het was geen keus tégen Sikko”, nuanceert Adema het gebeurde. „Wel een sterke keus voor mij. Het heeft alles te maken met spanningen tussen gedeputeerden in het verleden. Daarom zochten de PvdA en het CDA nu iemand die lenig kan manoeuvreren, met een frisse uitstraling en die gemotiveerd aan de slag gaat.”
Adema verontschuldigt zich. „Ik roep maar even wat ze zeiden. Tijdens de besprekingen de laatste tijd is er gewoon iets gegroeid tussen de drie lijsttrekkers.”
Van zijn vroegere SGP-collega’s heeft Adema nog geen felicitaties ontvangen. „Toch moeten de verhoudingen weer worden hersteld”, zegt hij, doelend op de breuk tussen zijn partij en de SGP vorig jaar, wegens ruzie om kandidaten. „Ik blijf graag contact houden met SGP-stemmers. Ik ben er ook altijd van uit gegaan dat we bij de verkiezingen hulp van hen hadden.”
U pleitte in februari voor een Friese gedeputeerde voor Jeugd en Gezin. Wordt u deze collega van Rouvoet?
„Da’s een leuke.” Adema moet lachen. „Daar zijn we nog niet aan toe. De portefeuilles zijn nog niet aan de orde geweest. Maar de kans dat er een gedeputeerde Jeugd en Gezin komt, is er zeker.”
Hebt u een voorkeur voor die post?
„Daar wil ik niets over zeggen. We kijken naar de bekwaamheid en achtergrond van de gedeputeerden”, zegt Adema, wiens wortels in de wereld van bouw en techniek liggen.
Komt de Zuiderzeelijn er alsnog, met drie voorstanders in Gedeputeerde Staten?
„Het kabinet is nu eerst aan zet. Wel gaan we natuurlijk actief lobbyen. En mocht de lijn onverhoopt niet doorgaan, dan moet die schade voor Friesland ruimschoots worden gecompenseerd met geld waar we zelf een bestemming voor mogen zoeken.”
Vlak voor de laatste verkiezingen brak de nieuwe gedeputeerde een lans voor een theologische universiteit in Franeker: een samenvoeging van die in Kampen en Apeldoorn. „Het was een serieuze uitspraak van me”, zegt Adema. „Dus mogen ze er serieus over spreken. Als beide universiteiten dat willen, zal ik me ervoor hardmaken. In Leeuwarden zou trouwens ook kunnen.”
En de onrust rond de WMO in Friesland, is die straks afgelopen? De christelijke hulporganisatie Interzorg is in vier gemeenten buiten de boot gevallen.
„De gemeentes kunnen dat prima zelf oplossen. Dat is plaatselijk beleid.”
Welke ChristenUniepunten gaat u dan verzilveren?
„Daarvan geef ik nog geen uitsluitsel. Ik wacht de presentatie van ons koersdocument af, in de namiddag.”
Bent u tevreden met het bereikte?
„Ja, hier kan ik mee thuiskomen. Ook bij de SGP-achterban, jazeker.”