Economie

Bos eist details rond ABN AMRO

BRUSSEL - Minister Bos van Financiën roept alle betrokkenen rond de overname van ABN AMRO op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun intenties.

Redactie politiek
9 May 2007 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

De minister doelt hiermee vooral op het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander, dat ABN AMRO wil overnemen. „Van het bod van de Britse bank Barclays kennen we alle details, van de plannen van dit consortium niet”, zei Bos dinsdag in de marge van een bezoek aan Brussel.De PvdA-bewindsman verwierp de kritiek die voormalig staatssecretaris van Financiën en partijgenoot Vermeend recent uitte, als zou hij te weinig zichtbaar zijn bij de grootste buitenlandse overname in de Nederlandse geschiedenis. Bos verklaarde al met de zaak bezig te zijn sinds de eerste dag van zijn benoeming als minister van Financiën, maar dat dit vooral achter de schermen gebeurt.

„Elke uitlating kan mijn formele onafhankelijke positie in het geding brengen”, aldus Bos, die tevens aangaf dagelijks op duidelijkheid aan te dringen bij zijn contacten bij de betrokken banken en toezichthouders.

De minister van Financiën speelt bij het overnameproces van ABN AMRO een belangrijke rol. Bos moet een verklaring van bezwaar afgeven voor de overname van ABN AMRO. Na de aanvraag door de bank heeft hij daarvoor dertien weken de tijd.

Bos noemde het verder „tegenstrijdig” dat Nederlanders klagen dat met de verkoop van ABN AMRO een stukje Nederland verloren gaat, terwijl ze wel juichen als bedrijven uit eigen land een buitenlandse onderneming overnemen. Bos reageerde hiermee op werkgeversvoorman Wientjes (VNO-NCW), die zich recent publiekelijk afvroeg of de macht van de aandeelhouders niet is doorgeslagen.

Bos benadrukte dinsdag dat het de bank zelf was die zich te koop heeft gezet en geen beschermingsconstructie heeft opgetrokken. „Natuurlijk vind ik het als Nederlander ook jammer dat Nederlandse merken verloren gaan. Of dat bij ABN AMRO gebeurt, moeten we nog afwachten. Maar de emoties zijn het ene, de regels het andere.”

Bos bracht in herinnering dat de EU-landen recent besloten tot soepeler regels voor overnames van banken, juist op aandringen van Nederland. Aanleiding waren de problemen die juist ABN AMRO ondervond bij een overname in Italië. Bos: „Het zou buitengewoon cynisch en kwetsbaar zijn als Nederland nu een positie inneemt die haaks staat op de vorige.”

Klanten van ABN AMRO hoeven zich volgens Bos geen zorgen te maken over hun spaarcenten en andere producten. Het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie biedt volgens Bos voldoende zekerheid.

De Consumentenbond meldde dinsdag juist dat onder klanten van ABN AMRO grote onrust heerst nu de toekomst van de bank onzeker is geworden. Veel rekeninghouders vragen zich af of hun geld nog veilig is bij de bank. „We krijgen veel verontruste telefoontjes, zo’n honderd per dag”, aldus een woordvoerder.

De belangenclub heeft De Nederlandsche Bank (DNB) in een brief gevraagd om meer informatie te geven over de risico’s. Volgens de Consumentenbond heeft DNB tot nu toe aan consumenten te weinig informatie verschaft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer