Economie

Witte Huis blijft buiten discussie Wolfowitz

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering zal zich niet mengen in een discussie over het al dan niet aanblijven van de president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis dinsdag verklaard.

9 May 2007 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

Hij zei dit na berichten dat een speciale commissie van de bank harde noten heeft gekraakt over de in opspraak geraakte Wolfowitz.Wolfowitz heeft zich volgens de commissie schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling toen hij twee jaar geleden aantrad als bankpresident. Hij bemoeide zich indertijd persoonlijk met het salaris van zijn vriendin, die ook bij de bank werkte. In verband met de komst van Wolfowitz bij de Wereldbank werd zij overgeplaatst naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De bank bleef haar wel doorbetalen.

Het bestuur van de Wereldbank gaat zich buigen over de bevindingen van de commissie die via de Amerikaanse media zijn uitgelekt. Het bestuur kan Wolfowitz in het uiterste geval de laan uitsturen of hem vragen op te stappen. Een reprimande is ook een optie. Het bankbestuur kan ook besluiten geen actie te ondernemen. Diverse medewerkers van de Wereldbank zien weinig heil in het aanblijven van Wolfowitz. De Amerikaanse regering blijft hem echter steunen.

De druk op Wolfowitz is toegenomen door het rapport van de ethische commissie van de bank, meent minister Bos (Financiën). „We moeten afwachten wat het bestuur doet met de conclusies”, zei de minister in de marge van een EU-raad gisteren in Brussel. „Wat we nodig hebben is een voorzitter met een goede reputatie, met integriteit.” Hij heeft „serieuze twijfels” over de handelwijze van Wolfowitz.

De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Het is volgens hem onmogelijk voor een voorzitter van de Wereldbank om over de hele wereld de deugden van goed bestuur uit te dragen, terwijl de Wereldbank zelf niet goed wordt bestuurd.

Bos wil niet tornen aan de regel dat de Wereldbankvoorzitter altijd een Amerikaan is. „Het probleem met Wolfowitz is niet dat hij Amerikaan is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer