Grondvlak
Kerkgebouw hhg Achterberg
De hersteld hervormde gemeente (hhg) van Achterberg neemt vanavond een „nieuw kerkelijk onderkomen” in gebruik. Het betreft een zaal aan de Boslandweg 33 te Achterberg. Hier kan de gemeente zowel de erediensten als de overige kerkelijke activiteiten organiseren.In een speciale dienst zal de plaatselijke predikant, ds. N. P. J. Kleiberg, het kerkelijk onderkomen vanavond officieel in gebruik nemen.
Vanaf 1 juli 2005 kerkte de hersteld hervormde gemeente in het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Achterberg. Catechese en jeugd- en kringwerk hadden plaats en in de Willem Teelinckschool.
Dorpskerk Elspeet
”Zijn daden gedenken”, luidt de titel van een boek met ”Historische schetsen in en rond de dorpskerk van Elspeet”. In het boek, een uitgave van Gebr. Koster in Barneveld, worden vier eeuwen hervormd (gereformeerd) kerkelijk leven in Elspeet en Vierhouten in beeld gebracht.
Het boek is geen „traditionele” kerkgeschiedenisbeschrijving geworden, aldus de commissie kerkelijk erfgoed te Elspeet, maar „veelmeer een relaas van de bewoners van Elspeet en hun betrokkenheid bij hun kerk.” Meer dan 235 illustraties verrijken historische schetsen in ruim twintig hoofdstukken.
De uitgave bevat ook informatie over de hofprediker, schaapherder en ouderling Willem Mouw, en -onder meer- een levensbeschrijving van en interview met de oud-predikant ds. J. P. Verkade, die nog altijd in Elspeet woont. Ook bijvoorbeeld de „dramatische gebeurtenissen” rond de polio-epidemie in 1966 worden beschreven.
Vanaf 1 juni is het boek in de boekwinkel te koop. Reserveren is mogelijk via tel. 0577-490478 (G. van der Zwaan). De oplage is beperkt en eenmalig.
Nieuwbouw cgk Veenendaal
In Veenendaal wordt morgenmiddag de eerste paal geslagen voor de nieuwe christelijke gereformeerde Pniëlkerk. De kerk wordt gebouwd langs de Prins Clauslaan, direct ten oosten van de Polderweg, zo meldt de kerkelijke gemeente in een persbericht.
Na een voorbereidingstraject van ongeveer tien jaar kan de bouw van een nieuwe kerk eindelijk van start gaan. De christelijke gereformeerde Pniëlgemeente heeft sinds 1913 haar onderkomen in de Hoofdstraat van Veenendaal. In de volksmond is deze kerk bekend als de Hoofdstraatkerk.
Door plannen van de gemeente Veenendaal, maar ook wegens een tekort aan vergaderruimte en hoge onderhoudskosten, heeft het kerkbestuur besloten te verhuizen. Ruim vijf jaar geleden werd er een kavel aan de Prins Clauslaan gekocht, langs de Grift. Dat de start van de bouw desondanks zo lang op zich heeft laten wachten, komt doordat de grond vervuild bleek te zijn. Kortgeleden is de grond schoongemaakt.
Het kerkgebouw krijgt 750 vaste zitplaatsen. Dat aantal kan uitgebreid worden tot 950. De nieuwe kerk wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Dienstenbureau van de CGK.
Open huis pinkstergemeenten
In „heel Nederland” worden zaterdag 12 mei straatfeesten georganiseerd en wordt er open huis gehouden door de gemeenten die betrokken zijn bij de pinksterbeweging. De feestelijkheden vinden plaats in het kader van 100 jaar pinksterbeweging in Nederland, dat dit jaar wordt gevierd.
De eerste pinkstergemeente werd in 1907 gesticht in de Amsterdamse binnenstad. Daarna ontstonden er al spoedig pinkstergemeenten op andere plaatsen.
Restauratie kerk Delft
De restauratie van de monumentale Nieuwe Kerk in Delft is van start gegaan. Op dit moment wordt er in de kerk een zogenaamde werkvloer aangebracht. De eerste fase van de restauratie betreft vooral het hogere gedeelte van het middenschip van de kerk. De leien dakbedekking wordt vervangen, de ramen worden opnieuw verlood en de kap wordt waar nodig gerepareerd.
De kerk blijft tijdens de werkzaamheden gewoon geopend, maar is nu drie weken gesloten in verband met het aanbrengen van de werkvloer. Zondagmiddag wordt de reguliere eredienst van de hervormde gemeente verplaatst naar de Oude Kerk in Delft. Vanaf 20 mei worden de kerkdiensten ondanks de werkzaamheden gewoon weer in de Nieuwe Kerk gehouden.
Naar verwachting is het werk eind dit jaar klaar. Het Rijk heeft voor de restauratie een subsidie verleend van ongeveer 825.000 euro. Omdat de restauratie meer kost dan de verleende subsidie wordt een deel van de werkzaamheden bekostigd uit het restauratiefonds. Dat fonds is voornamelijk gevuld met inkomsten uit het toerisme.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.