Europese economie blijft stevig groeien
BRUSSEL (ANP) - De Europese economie blijft stevig groeien, verwacht de Europese Commissie. De groeiraming voor 2007 is met een half procentpunt verhoogd ten opzichte van een halfjaar geleden.
De economie in de EU gaat dit jaar dan 2,9 procent vooruit en 2,6 procent in de dertien EU-landen met de euro, aldus de Europese Commissie. Volgend jaar is de groei respectievelijk 2,7 en 2,5 procent.„Voor het derde jaar op rij presteren we bovengemiddeld”, zei Europees commissaris Joaquin Almunia (Financiën). De Europese economie doet het na vele jaren nu eens beter dan die in de Verenigde Staten en Japan.
Voorname oorzaak van de groei is dat Europeanen meer besteden, omdat er veel meer mensen aan het werk zijn. In drie jaar tijd groeide het aantal banen met ongeveer 9 miljoen. De Europese werkloosheid zal in 2008 uitkomen op minder dan 7 procent, terwijl het twee jaar geleden nog rond de 9 procent was.
De schatkisten van de EU-landen profiteren mee: de gemiddelde staatsschuld daalt van 1,7 procent in 2006 tot een historisch laag niveau van circa 1 procent van de economie in 2008.
Brussel hoopt dat de schulden verder dalen, zodat de kosten van het groeiend aantal ouderen kunnen worden gedragen. Nu kosten de rentebetalingen op staatsschulden nog altijd 2,6 procent van de economie. In koploper Italië is dat zelfs 4,7 procent.
Nederland doet goed mee met de voortdurend sterke economische vooruitzichten. De groei hier kan uitkomen op 2,8 procent als de regering bepaalde aanpassingen doet. Anders wordt het 2,6 procent.
Nederland krijgt echter wel opnieuw kritiek omdat het begrotingstekort oploopt in een tijd van economische voorspoed. Het overschot van vorig jaar smelt weg tot een tekort van 0,7 procent. Een van de oorzaken is dat er minder geld binnenkomt uit gasverkoop. Verder kampt Nederland met hogere WAO-uitkeringen en het overnemen van schulden van de Antillen.
Nederland stelt in een reactie echter dat het regeerakkoord geen grote invloed heeft op het toegenomen begrotingstekort. Het tekort valt nog altijd binnen de langetermijndoelen, verdedigde minister Bos (Financiën) recent nog bij een EU-raad.