„Heropen onderzoek naar moord op Fortuyn”
DEN HAAG - Het onderzoek naar de moord op Fortuyn, die gisteren vijf jaar geleden plaatshad, moet worden heropend. Dat bepleit de Partij Voor de Vrijheid (PVV).
De partij wil weten of de conclusie van de toenmalige onderzoekscommissie-Van den Haak terecht is dat persoonsbeveiliging van Fortuyn de moord niet had kunnen voorkomen. PVV-Kamerlid Agema heeft hierover Kamervragen gesteld naar aanleiding van een bericht zaterdag in de Telegraaf. Daarin staat dat een voormalige lijfwacht bij het gerechtshof om heropening van het onderzoek heeft gevraagd.Agema wil weten of de toenmalige premier Kok en de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) Korthals (Justitie), ambtenaren van de geheime dienst AIVD en de politie onterecht aan de schuldvraag zijn ontkomen. „Als de antwoorden van de minister-president op deze vragen onbevredigend zijn, zal om een parlementair onderzoek worden gevraagd”, aldus Agema.
Ongeveer 55 aanhangers van de vermoorde Pim Fortuyn herdachten gisteren de vijfde sterfdag van de politicus. De plechtigheden begonnen ’s ochtends bij het huis van de voormalige LPF-lijsttrekker in Rotterdam.
Vanaf dit zogeheten Palazzo di Pietro vertrok een bus naar het Mediapark in Hilversum, waar Fortuyn werd doodgeschoten. Onderweg werd de bus door de politie staande gehouden en doorzocht omdat vuurwerk aan boord zou zijn. Dit werd niet gevonden. De aanhangers zagen af van een protest bij de gevangenis in Scheveningen, waar de moordenaar van Fortuyn, Volkert van der G., wordt vastgehouden. Het verhaal ging dat er tegendemonstranten zouden komen en de Fortuynaanhangers wilden volgens een woordvoerder geen problemen.
Een klein groepje mensen was naar Italië afgereisd. Daar namen broer Simon Fortuyn en enkele Rotterdamse raadsleden de Italiaanse vertaling van Fortuyns boek ”De verweesde samenleving” in ontvangst.
Volgens een peiling van De Telegraaf zaterdag zou 25 procent van de kiezers op Fortuyn stemmen als hij nog in leven was. De meeste van zijn aanhangers zien in PVV-politicus Geert Wilders en VVD’er Rita Verdonk de beste vertolkers van zijn gedachtegoed.
Precies vijf jaar na de dood van Pim Fortuyn ligt het politieke landschap er net zo bij als destijds, stelde opiniepeiler Maurice de Hond zondag op basis van zijn nieuwste peiling. De PvdA staat op 23 zetels, net zo veel als de toenmalige PvdA-lijsttrekker Melkert binnensleepte bij de verkiezingen van 2002.
Het CDA staat met 37 zetels op verlies vergeleken met de 43 van vijf jaar geleden, terwijl de VVD in deze vergelijking slechts twee zetels inlevert (van 24 naar 22). Toch is de conclusie volgens De Hond dat net als vijf jaar geleden de traditionele grote drie verliezen aan nieuwkomers. Was dat destijds de LPF met 26 zetels, nu staan in de jongste peiling van De Hond de SP op 31 zetels en de Partij voor de Vrijheid op 16. De SP kwam in 2002 uit op 9, de PVV bestond nog niet.