Economie

Cramer wil meer windmolens

DEN HAAG - Minister Cramer van Milieu wil meer windmolens inzetten in de strijd tegen klimaatverandering. Kernenergie is voor haar „geen optie.”

Wetenschapsredactie
4 May 2007 20:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

De bewindsvrouw zei dit vrijdag in reactie op het jongste klimaatrapport van het IPCC, de klimaatonderzoeksinstelling van de VN. Het rapport geeft volgens haar aan dat maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken niet veel geld hoeven te kosten. „Niets doen kost op termijn veel meer.”Volgens Cramer moet Nederland alles uit de kast halen om de emissies in 2050 gehalveerd te hebben ten opzichte van nu. „Met de bestaande technieken lukt dat niet”, zegt Bert Metz van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), die voorzitter was van de VN-werkgroep die het klimaatrapport samenstelde. „Over pakweg twintig jaar zullen nieuwe technieken, zoals de brandstofcel, ingezet moeten kunnen worden. Niet voor niets hamert dit rapport op het belang van innovatie.”

Met regelgeving en fiscale maatregelen wil Cramer burgers en bedrijven inspireren zich daarvoor in te zetten. „In de gebouwde omgeving zijn er bijvoorbeeld relatief goedkope mogelijkheden om energie te besparen. Denk aan het isoleren van de woning en warmte- en koudeopslag.” Aan nieuwbouw wil ze nieuwe prestatie-eisen stellen, omdat er volgens haar veel energie-efficiënter gebouwd kan worden. Ze is hierover in gesprek met de bouwsector.

Als het aan de bewindsvrouw ligt, zal het aantal windparken in de toekomst aanzienlijk toenemen, zowel op land als op zee. Aan het bezwaar van ”horizonvervuiling” lijkt de minister niet zwaar te tillen. „We gaan naar een nieuw soort Nederland waar een windmolen ook mooi kan zijn.”

De opstellers van het VN-rapport noemen kernenergie als een van de mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. „Tijdens de onderhandelingen in Bangkok was het gebruik van kernenergie het controversieelste onderwerp”, aldus Metz. „De Verenigde Staten, China, India en Canada toonden zich sterke voorstanders, maar het IPCC probeert de feiten weer te geven. Daarom hebben we gekozen voor de saaie formulering dat kernenergie kan bijdragen om de uitstoot te beperken, maar hebben we ook de nadelen van deze technologie benoemd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer