Buitenland

Protestantse UVF zweert geweld af

DUBLIN (AP) - Het UVF, een van de twee verboden paramilitaire protestantse groeperingen in Noord-Ierland, heeft donderdag het geweld afgezworen en beloofd zich te zullen ontwapenen.

4 May 2007 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

UVF-leider Gusty Spence zei op een persconferentie in Belfast dat de door hem in 1966 opgerichte organisatie voortaan een niet-militaire rol zal vervullen. Er worden geen strijders meer gerekruteerd, de militaire training is gestopt en er worden geen doelen meer uitgezocht. De UVF-eenheden zijn „gedeactiveerd” en de wapenvoorraden van het UVF zijn voor de meeste leden niet meer toegankelijk.Spence zei dat vertegenwoordigers van het UVF binnenkort contact zullen opnemen met de Canadese generaal buiten dienst John de Chastelain, die als onafhankelijk toezichthouder bij de ontwapening van paramilitaire groepen in Noord-Ierland fungeert.

Het UVF is steeds meer onder druk komen te staan om zijn wapens in te leveren sinds het katholieke Ierse Republikeinse Leger (IRA) twee jaar geleden hetzelfde deed. Het UVF wilde zijn wapens behouden om eventuele IRA-aanvallen te kunnen vergelden, maar die zijn tot dusver uitgebleven.

Het UVF deed zijn bekendmaking op een cruciaal tijdstip: over vijf dagen treedt als het goed is de nieuwe protestants-rooms-katholieke regering aan, waarvan de DUP van de radicale protestantse dominee Ian Paisley en het rooms-katholieke Sinn Fein deel uitmaken. De DUP weigerde jarenlang te regeren met Sinn Fein, de politieke tak van het IRA.

De andere verboden paramilitaire protestantse groepering is het UDA.

De Ierse premier Bertie Ahern zei dat de aankondiging van het UVF een fundamentele verandering betekent. Hij wees erop dat het UVF verantwoordelijk was voor de dodelijkste terreuraanslag in Ierland: vier autobommen die op 17 mei 1974 zonder voorafgaande waarschuwing ontploften in Dublin en de grensplaats Monaghan, waarbij 33 mensen omkwamen.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Hain, verwelkomde het besluit van het UVF en zag er een blijk in van „een nieuw en positief tijdperk.” Hij riep het UVF op de daad bij het woord te voegen en de wapens in te leveren.

Het UVF heeft tussen 1966 en 1994, toen het in navolging van het IRA een bestand afkondigde, ruim 400 mensen vermoord, voor het merendeel katholieke burgers. Daarna waren UVF-leden nog bij een stuk of 20 moorden betrokken, maar die betroffen voornamelijk leden van rivaliserende protestantse groepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer