Binnenland

Openstaan voor wijsheid

Fractiespecialisten uit de Tweede Kamer buigen zich deze weken over de begrotingen van de diverse departementen. Dinsdag start de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Door G. A. Vroegindeweij
27 November 2001 10:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

NAAM: A. Slob

ACHTERGROND: Tweede-Kamerlid voor de ChristenUnie sinds februari 2001. Hij volgde tussentijds het kamerlid Schutte op. Staat zesde op de ChristenUnie-lijst voor de kamerverkiezingen van mei volgend jaar.

ERVARING: Was voordat hij in de Tweede Kamer kwam vijf jaar onderwijskundig adviseur bij een schoolbegeleidingsdienst. Daarvoor was hij actief als leraar geschiedenis en maatschappijleer en als identiteitscoördinator op een school voor voortgezet onderwijs. Tot het moment dat hij naar Den Haag kwam, zat hij ruim zeven jaar voor het GPV in de gemeenteraad van Zwolle.

PLUSPUNTEN BEGROTING: „Er is voor volgend jaar aanzienlijk meer geld beschikbaar voor onderwijs. De uitgaven zullen in 2002 meer dan 50 miljard bedragen. En dat is goed, het onderwijs verdient het. Heel positief is dat er vooral meer geld komt voor de zogenaamde schoolbudgetten. Dat zijn bedragen die scholen naar eigen inzicht kunnen besteden, uiteraard wel binnen bepaalde randvoorwaarden.

Een ander pluspunt is dat minister Hermans en staatssecretaris Adelmund de relatie met het onderwijsveld hebben hersteld. Deze zomer is de CAO opengebroken en zijn er langetermijnafspraken gemaakt.”

MINPUNTEN BEGROTING: „Het proces van herstel van vertrouwen met het onderwijsveld is gestart, maar het hapert. De fractie van de ChristenUnie mist een meerjareninvesteringsplan. Daardoor kunnen de zaken die met het onderwijs zijn afgesproken, niet tot uitvoering komen. Dat is een gemiste kans.

Er is verder dringend meer geld nodig voor de onderwijshuisvesting. De gemeenten hebben te weinig geld om aan de wensen van de scholen te voldoen. De bewindslieden hebben alleen toegezegd dat ze in het kader van de Voorjaarsnota zullen overwegen voor dit doel 100 miljoen gulden te reserveren. Dat bedrag is veel te mager. Een derde minpunt is dat de bewindslieden te weinig oog hebben voor de positie van ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs. De boekenprijzen gaan nog steeds omhoog, evenals het lesgeld. Dat zal volgend jaar weer stijgen, van 1875 naar 1950 gulden. Veel christelijke ouders moeten ook aanzienlijke bedragen op tafel leggen voor het reizen tussen school en huis van hun kinderen.”

AMBITIE: „Als het gaat om de ouderbijdragen in het onderwijs, moet het roer radicaal om. Jaren geleden ondertekende het kabinet een verdrag waarin staat dat het onderwijs tot het achttiende jaar kosteloos moet zijn. Daar moeten de bewindslieden eindelijk eens werk van gaan maken. Ik doe vier concrete voorstellen. Het kabinet moet scholen stimuleren de kosten voor de ouders die met het onderwijs gepaard gaan, niet verder te laten stijgen. Verder moet de vaste schoolboekenprijs verdwijnen. Dat zal leiden tot prijsverlaging. Als derde moet er een maximum worden gesteld aan de vrijwillige bijdragen die scholen van ouders vragen. Tot slot moet de voorgestelde verhoging van het lesgeld niet doorgaan. Ik hoor dat sommige ouders niet alle boeken meer kopen en dat vrouwen weer gaan werken om de extra kosten te kunnen betalen. Dat kan dus niet.”

INSCHATTING: „Veel kamerleden zullen terugkijken op de afgelopen jaren. Er is veel geld bijgekomen, maar als we kijken wat er in de achterliggende jaren aan wetten is gepasseerd, is de oogst mager.”

CIJFER VOOR MINISTER: „Ik wil de bewindslieden graag samen nemen, ze zijn ook veel samen opgetrokken. Ze krijgen een 6,5. Hermans deed het wel iets beter dan Adelmund.”

TOEKOMSTSLOGAN VOOR ONDERWIJS: „Ik heb een spreuk uit de Bijbel gehaald. Het Woord mag op het ministerie ook opengaan. Ik denk dat de bewindslieden redelijk tevreden zijn over wat ze hebben bereikt. Hun, maar ook mezelf, wil ik voor het komende jaar Spreuken 14:6 voorhouden. In de Groot-Nieuwsvertaling, die ik gebruik, staat bij die tekst: „Wie erg met zichzelf is ingenomen, zoekt vergeefs naar wijsheid, wie ervoor openstaat, ontdekt haar gemakkelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer