Jonge zuigeling altijd naar ziekenhuis bij koorts
NIJMEGEN (ANP) – Een jonge zuigeling die plotseling koorts krijgt, moet altijd door een kinderarts in het ziekenhuis worden nagekeken. Vrijwel altijd zal de kinderarts ook beslissen het kindje preventief aan een infuus met breedspectrum–antibiotica te leggen. Dat betekent ziekenhuisopname. Afhankelijk van de uitslag van allerlei testen en kweken mag de baby na drie tot zeven dagen weer naar huis.
Dat zegt de Nijmeegse neonatoloog René Verlaak van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). „Koorts bij een jonge zuigeling is niet gewoon. En een infectie kan bij zulke jonge kinderen levensbedreigend zijn, omdat het immuunsysteem nog niet helemaal goed werkt. Een arts zal bij een kindje van nog geen maand niet durven afwachten. Dat geldt voor elke baby en heus niet alleen voor een prinsesje", aldus Verlaak.Verlaak vindt het logisch dat prinses Ariane woensdagmorgen direct naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gebracht, aangezien daar een kinder–intensive care is. „Vaak heeft zo’n klein kindje met een infectie aan de luchtwegen en koorts ook wat beademing nodig. Daarvoor is ic–hulp nodig. Als ze in een ziekenhuis zou zijn waar geen kinder–ic is, zou ze nog een keer vervoerd moeten worden", legt de neonatoloog uit.
Om de oorzaak van de infectie te achterhalen, worden foto’s van hart en longen gemaakt. Ook wordt bloed, urine en eventueel ontlasting op kweek gezet. Daaruit moet blijken of de ontsteking veroorzaakt is door een bacterie of een virus.
Als er sprake is van een bacterie en de baby reageert goed op de antibiotica, mag het kindje soms na drie dagen weer naar huis om daar de kuur af te maken. Verlaak: „Maar het is zeker niet ongewoon om de zuigeling, zeker als die echt ziek was, een week in het ziekenhuis onder controle te houden. Daar kan het kind eventueel ook wat geholpen worden met extra voeding".