Binnenland

Meer onverzekerden in zorg dan gedacht

DEN HAAG – Het aantal onverzekerden in de zorg is circa 30 procent hoger dan de rijksoverheid tot nu toe aannam. De Tweede Kamer eist maatregelen van minister Klink van Volksgezondheid.

2 May 2007 15:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

Ongeveer 241.000 mensen zijn niet verzekerd tegen ziektekosten, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde. Vorig jaar juli schatte het CBS het aantal onverzekerden op ruim 180.000. Nu is er een nauwkeuriger methode gebruikt om het aantal onverzekerden vast te stellen en daardoor valt het aantal hoger uit.Verhoudingsgewijs zijn er veel meer allochtonen die zich niet tegen ziektekosten hebben verzekerd dan autochtonen. Van de allochtonen is ruim 4 procent niet verzekerd, tegen krap 1 procent van de autochtonen. Vooral allochtonen uit andere landen dan Turkije, Marokko, Suriname, de Antillen en Aruba zijn onverzekerd, aldus het CBS.

Ongeveer de helft van de mensen zonder verzekering is tussen de 20 en de 40 jaar. Onder de niet verzekerden zijn 40.000 kinderen. Zij komen vooral uit gezinnen waar ook de ouders geen verzekering hebben. Verder blijkt dat mensen met een uitkering verhoudingsgewijs minder vaak zijn verzekerd dan degenen die wel een baan hebben.

De fracties van CDA en PvdA in de Tweede Kamer vinden dat minister Klink snel met maatregelen moet komen om het aantal onverzekerden terug te dringen. Allochtonen die niet verzekerd zijn, moeten betere voorlichting krijgen. Mensen die tussen de 20 en de 40 jaar zijn nemen waarschijnlijk bewust het risico om onverzekerd te zijn, omdat zij relatief gezond zijn. De Kamer wil dat de bewindsman deze groep harder gaat aanpakken.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het aantal onverzekerden hoger is dan verwacht. Toch ligt het nog altijd lager dan voor 1 januari 2006, het moment dat de nieuwe zorgverzekeringswet in werking trad. Op dat moment lag het aantal onverzekerden op zo’n 250.000.

Klink is blij met de nieuwe cijfers, omdat ze inzicht geven in welke groepen er niet zijn verzekerd. Daardoor heeft het ministerie handvaten om gericht tot actie over te gaan. In de afgelopen tijd heeft het ministerie in samenwerking met gemeenten al gericht actie gevoerd om sociaal economisch zwakke groepen te wijzen op de plicht om zich te verzekeren. Die actie heeft resultaat, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. De bewindsman zal daarom op de ingeslagen weg doorgaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer