Amnesty: Gemeenten bestrijden discriminatie nauwelijks
DEN HAAG (ANP) – Nederlandse gemeenten doen volgens Amnesty International weinig aan de bestrijding van discriminatie. 92 Procent van de gemeenten heeft de aanpak daarvan niet in het collegeprogramma opgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Amnesty liet uitvoeren door het bureau Research voor Beleid. Minister Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie) heeft de resultaten woensdag in ontvangst genomen.
De minister kondigde aan dat zij dit najaar met nieuwe wetgeving komt om de taakverdeling tussen Rijk en gemeenten beter te regelen. Ze wil in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bepalen hoe die eruit komt te zien. Volgens de VNG moeten gemeenten aan de slag met klachten die binnenkomen bij het landelijke nationale telefoonnummer tegen discriminatie (0900–belgelijk). De vereniging wil met de minister bespreken hoe dat het best kan.Uit het Amnesty rapport blijkt dat nog geen 10 procent van de 196 onderzochte gemeenten een alomvattend antidiscriminatiebeleid heeft. 17 procent geeft aan op specifieke terreinen, zoals horeca of openbare orde, iets tegen discriminatie te doen. Ook als werkgever doen gemeenten volgens Amnesty weinig: 30 procent treft maatregelen om discriminatie op de eigen werkvloer te voorkomen, terwijl het om een wettelijke verplichting gaat.
Volgens Amnesty International moeten gemeenten zorgen dat ze meer inzicht krijgen in de discriminatie binnen hun grenzen, door cijfers op te vragen bij politie, Openbaar Ministerie en antidiscriminatiebureaus.
Nu heeft 58 procent van de lokale besturen niet of nauwelijks een idee hoe vaak discriminatie voorkomt. Ook zouden gemeenten volgens Amnesty gesprekken over discriminatie moeten voeren met lokale belangenorganisaties van bijvoorbeeld migranten, vrouwen, gehandicapten en homoseksuelen.