„Kaartenbak vertelt verhaal Jodenvervolging”
WESTERBORK - Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een cartotheek met gegevens over Joodse onderduikers in het zuidwesten van Friesland in bruikleen gekregen.
„De kaartenbak vertelt het verhaal van de Jodenvervolging”, aldus een woordvoerder van het centrum.De bijzondere kaartenbak uit de Tweede Wereldoorlog is teruggevonden op de zolder van het huis van een familie die in het verzet zat. De cartotheek bevat 450 kaartjes met ongeveer 80 pasfoto’s van Joodse onderduikers. Op elk kaartje staan een naam, plaats van herkomst, onderduikadres en een aantekening over de financiële ondersteuning.
Omdat het zo gevaarlijk was gegevens over onderduikers te registreren, spreekt het Herinneringscentrum van een „unieke bron van informatie.” De kaartenbak vertelt ook over de moed van de mensen in het verzet, zoals Sjoerd Wiersma, eigenaar van een wasserijbedrijf in Joure.
Vanaf 1942 ging Wiersma twee tot drie keer per week met zijn vrachtwagen naar Amsterdam. Op elke rit nam hij Joden mee naar Friesland. Samen met zijn vriend Uilke Boonstra bracht hij hen onder op een onderduikadres. De gehele organisatie werd in de cartotheek vastgelegd.
Tot februari 1944 ging alles goed. Toen werd Boonstra opgepakt. Hij werd in Vught gefusilleerd. Wiersma wist aan de Duitsers te ontkomen en zette vanaf zijn onderduikadres zijn verzetswerk voort. Na de oorlog verhuisde de cartotheek naar de zolder. Een kleinzoon van Wiersma ontdekte het materiaal bij toeval.