Buitenland

Britse minister: Nasleep invasie Irak onderschat

LONDEN - Britten noch Amerikanen hebben voorzien wat de gevolgen waren van de invasie in Irak en de Britten hadden weinig invloed op de beslissingen die Washington nam na de inval in 2003. Dat zei de Britse voormalige minister van Defensie Geoff Hoon woensdag in een interview met de krant The Guardian.

Buitenlandredactie
2 May 2007 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

Volgens Hoon, huidig minister van Europese Zaken, had niemand voorzien wat de reactie van de soennitische minderheid in Irak zou zijn op het omverwerpen van het regime van Saddam Hussein. Achteraf gezien vindt Hoon dat „we dat wel hadden moeten weten.”Hoon zegt ook dat de Britten zich hebben verkeken op de invloed van de Amerikaanse vicepresident, Dick Cheney, op het beleid in Washington. Soms had premier Tony Blair „zijn punt gemaakt bij de president, ik had mijn punt gemaakt bij Don (Donald Rumsfeld, minister van Defensie) en Jack (de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw) bij Colin (Powell, minister van Buitenlandse Zaken VS), maar uiteindelijk kwam de beslissing uit een heel andere hoek. Dan dachten wij: wie hebben we gemist? Ik denk Cheney”, aldus Hoon.

Het Amerikaanse leger is actief op een nieuw front in de propagandaoorlog in Irak: de populaire website YouTube. In een poging terrein te heroveren op islamitische extremisten, die op internet al jaren video’s verspreiden van onthoofdingen en bomaanslagen, verspreidt het leger regelmatig beelden via de site - van scherpschutters tijdens felle vuurgevechten in Bagdad tot mariniers die ontspannen met Iraakse kinderen praten.

De lancering van een kanaal met ”beelden vanaf het slagveld” laat zien hoe belangrijk internet is geworden in de strijd om de publieke opinie. Die keert zich in de VS steeds meer tegen de bloedige oorlog.

„Dit is een gevechtsterrein waarop we nog niet actief zijn geweest”, aldus een legerwoordvoerder in dagblad The Los Angeles Times van dinsdag. „Dit is een medium dat we kunnen gebruiken om ons verhaal te vertellen.” De populairste video, van een vuurgevecht met opstandelingen in Bagdad, is bijna 300.000 keer bekeken.

Behalve officiële cameramensen van het leger kunnen ook gewone militairen hun beelden opsturen naar het team dat het kanaal verzorgt. Soldaten plaatsen al langer hun eigen video’s op internet, wat soms tot irritatie van het leger.

De Verenigde Staten kunnen de gemelde dood van de leider van de terreurbeweging al-Qaida in Irak, Abu Ayyub al Masri, niet bevestigen. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad. Ryan Crocker, dinsdag gezegd. Hij reageerde op een verklaring van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken dat eerder op de dag zei dat de al-Qaidaleider was omgekomen bij gevechten tussen militanten onderling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer