Fragiele rust in straten Mogadishu
MOGADISHU (AP) - Voor het eerst in tien dagen zwegen vrijdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu de mortieren en kanonnen. Straten in de vrijwel volledig in puin geschoten stad waren niettemin veelal verlaten.
De Somalische premier Ali Mohamed Gedi riep donderdag de overwinning uit in de strijd tegen de islamitische opstandelingen in Mogadishu. De bloedige straatgevechten in de hoofdstad, waarbij gebruik werd gemaakt van tanks en artilleriegeschut, hebben honderden levens geëist. De meeste slachtoffers zijn burgers.Westerse diplomaten die niet bij name genoemd wilden worden, betoonden zich sceptisch over de verklaring van Gedi. De opstandelingen hebben zware verliezen geleden en hebben gebrek aan ammunitie, maar ze zijn niet verslagen, zeiden ze.
Volgens Gedi kunnen de 340.000 Somaliërs die de stad verlieten vanwege de zwaarste gevechten in de afgelopen vijftien jaar, weer terugkeren. Regeringstroepen en hun Ethiopische bondgenoten hebben een bolwerk van de opstandelingen in Noord-Mogadishu ingenomen en meer dan honderd opstandelingen hebben zich overgegeven, zei Gedi. De stad is volgens hem weer veilig.
Hoewel sommige van de meest wanhopige vluchtelingen gisteren naar huis terugkeerden, blijven de meesten weg. Niet veel mensen geloven dat de islamitische opstandelingen zich echt gewonnen zullen geven. „Ik denk dat ze net zolang oorlogen zullen beginnen totdat ze het regeringsleger verslaan”, zegt zakenman Abdullahi Kulmiye.
Internationale hulporganisaties hebben slechts toegang tot een fractie van de honderdduizenden Somaliërs die zijn gevlucht voor de gevechten, zei John Holmes. Hij is de ondersecretaris-generaal voor humanitaire aangelegenheden van de Verenigde Naties. Holmes schatte het aantal vluchtelingen op 340.000 tot 400.000. Hun aantal neemt snel toe, aldus Holmes.
Somalische en Ethiopische troepen, bijgestaan door Amerikaanse commando’s, verjaagden enkele maanden geleden de islamitische beweging die een groot deel van het zuiden van Somalië in handen had. De overgebleven moslimstrijders zijn een guerrillaoorlog begonnen.
Veel Somaliërs staan wantrouwend tegenover de Ethiopiërs, met wie Somalië in het verleden allesbehalve vriendschappelijke betrekkingen heeft onderhouden, en willen dat de Ethiopische troepen zo spoedig mogelijk vertrekken.