Binnenland

Kamer neemt het op voor schrijvende pers

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Van der Ploeg een plan van aanpak opstelt dat de pluriformiteit van de schrijvende pers in ons land moet garanderen.

Van onze redactie politiek
27 November 2001 10:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Tijdens de behandeling van de mediabegroting gisteren dienden CDA, PvdA, GroenLinks en SP een motie met deze strekking in. De fracties vinden dat door overnames en fusies in de krantenwereld de veelzijdigheid van het aanbod onder druk staat.

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur, die politiek verantwoordelijk is voor het mediabeleid, kondigde aan dat hij de komende maand met een beleidsbrief over de pers naar de Kamer komt. De fracties vinden dat te mager, zij willen een uitgebreide notitie.

De suggestie van het CDA-kamerlid Atsma om de overheid een deel van de kosten van het Algemeen Nederlands Persbureau te laten betalen zodat kranten meer financiële armslag krijgen, krijgt vooralsnog geen brede steun. In de persbrief van december staat het in ieder geval niet, zo verklaarde Van der Ploeg. Inhoudelijk wilde hij er zich niet verder over uitlaten.

De fracties van CDA, PvdA, GroenLinks en SP gaan er in ieder geval van uit dat de bewindsman in het plan van aanpak dit punt wel meeneemt. Ook moet Van der Ploeg dan reageren op de mogelijkheden om het BTW-tarief voor kranten te verlagen en het abonnement van dagbladen aftrekbaar te maken voor de belasting.

De bewindsman kondigde aan dat in de persbrief staat dat het Commissariaat voor de Media een rapport opstelt over mediaconcentraties. Dat rapport moet begin volgend jaar gereed zijn. Het PvdA-kamerlid mevrouw Wagenaar wil nog een stap verdergaan. Zij wil dat het commissariaat, dat nu toeziet op overtredingen van de Mediawet, een toezichthoudende rol op het gebied van mediaconcentraties en pluriformiteit gaat vervullen. Van der Ploeg zal nadenken over deze suggestie.

Schandaal
Van der Ploeg noemde het maandag „een grof schandaal” dat omroepen nog steeds weigeren hun programmagegevens af te staan aan derden. Het dagblad De Telegraaf staat te popelen om een programmagids uit te geven. De omroepen denken dat ze veel inkomsten zullen mislopen als mensen geen abonnement meer nemen op een omroepgids. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Tweede Kamer en de rechter hebben uitgesproken dat de omroepen hun verzet moeten staken. Doen ze dat niet, dan zal de overheid ze via een wijziging van de Mediawet dwingen, zo dreigde Van der Ploeg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer