Economie

Kabinet voor handhaving bijtelling bestelauto

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet weigert de wens van de Tweede Kamer uit te voeren om de fiscale bijtelling voor bestelauto’s af te schaffen. Op die manier hoopte het parlement de administratieve lasten voor het bedrijfsleven verder te kunnen verminderen.

27 April 2007 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

Daartegenover stond wel dat de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s omhoog moest.Staatssecretaris De Jager (Financiën) ziet echter niets in het schrappen van de bijtelling, zo heeft hij de Kamer donderdag in een brief laten weten. De bijtelling is volgens hem gerechtvaardigd vanwege het privégebruik van de bestelauto.

Daarnaast vallen de administratieve lasten volgens De Jager mee, omdat in veel gevallen geen rittenregistratie moet worden bijgehouden.

Eerder zijn de regels rond het bijhouden van een rittenregistratie al versoepeld. Registratie hoeft sowieso niet als de auto niet privé gebruikt wordt, uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen of als meerdere bestuurders er gebruik van maken. In dat laatste geval volstaat een eindheffing van 300 euro.

De Jager schrijft in zijn brief wel te willen kijken of er nog meer mogelijkheden zijn om de administratieve lasten bij bestelauto’s te verminderen.

VVD-Tweede Kamerlid Aptroot, vorig jaar initiatiefnemer van de wens van de Kamer, vindt de argumentatie van de staatssecretaris helemaal niks. „Dit is een waardeloze brief. Het kabinet heeft de mond vol van het verlagen van de lasten. Vervolgens komt er een voorstel uit de Kamer dat niets kost en ook in de samenleving breed gesteund wordt, en dan doet het kabinet niets”, aldus Aptroot.

Donderdagmiddag sprak de Kamer met De Jager en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) verder over het terugdringen van administratieve lasten. In het debat bleek dat het nog maar de vraag is of het vorige kabinet zijn doelstelling gehaald heeft om in zijn regeerperiode de administratieve lasten met 25 procent terug te dringen. De teller stond eind 2006 op 16 procent, gaf De Jager aan. Daarbij moeten de resultaten van de eerste twee maanden van dit jaar nog worden opgeteld.

Ook het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft zich voorgenomen de lasten met nog eens 25 procent te verminderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer