Poetin wil verdrag over bewapening bevriezen
MOSKOU - De Russische president Poetin heeft donderdag zijn land opgeroepen het verdrag inzake conventionele wapens in Europa (CFE) uit 1990 eenzijdig te bevriezen. Hij zei dit in het parlement tijdens zijn jaarlijkse rede tot de natie.
„Ik stel voor dat Rusland een moratorium instelt op het CFE-verdrag”, aldus Poetin. Hij wees erop dat NAVO-landen het verdrag wel hebben ondertekend, maar het nooit hebben geratificeerd. Alleen Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne hebben het verdrag bekrachtigd.Poetin wil het moratorium laten voortduren totdat alle landen het hebben bekrachtigd. Hij wees erop dat Rusland het CFE-verdrag wel heeft geratificeerd en zijn best doet het na te leven.
Het akkoord, dat werd ondertekend door landen van de NAVO en het voormalige communistische Warschaupact, werd gesloten nadat de Sovjet-Unie ineen was gestort. Tijdens de Koude Oorlog hadden beide militaire allianties grote legers op de been. Het verdrag voorzag onder meer in de vernietiging van 60.000 tanks, vliegtuigen, helikopters en wapensystemen.
De ratificatie door NAVO-landen is gestaakt omdat de naties stellen dat Moskou zich niet zou houden aan aanvullende afspraken die in 1999 zijn gemaakt over de terugtrekking van Russische troepen uit Georgië en Moldavië. Poetin stelt dat de aanwezigheid van troepen in deze ex-Sovjetstaten niets met het verdrag van 1990 van doen heeft en dat deze kwestie apart opgelost zal worden.
Het dreigement van Poetin komt op een moment dat Rusland grote bezwaren maakt tegen een Amerikaans raketafweer in Polen en Tsjechië, vlak aan de grens met Rusland. „Onze partners gedragen zich niet correct, op z’n zachtst gezegd”, aldus Poetin in zijn toespraak. Volgens hem maken ze van de situatie gebruik om een netwerk van militaire bases op te bouwen bij de grenzen met Rusland.
Poetin, die van het buitenland veel kritiek krijgt op zijn heerszuchtige regeerstijl, zei nog eens dat hij geen derde termijn als president ambieert. Velen hadden verwacht dat hij de toespraak zou aangrijpen om een voorkeur uit te spreken voor een opvolger, maar hij noemde geen namen en zei dat het voorbarig is om zijn politieke testament bekend te maken.
De ambtsperiode van Poetin -zijn tweede en wettelijk laatste- loopt in 2008 af, maar sommige waarnemers denken dat hij zal proberen de grondwet te wijzigen zodat een derde termijn mogelijk wordt. Die suggestie heeft Poetin echter steeds van de hand gewezen, ook toen vorige maand nog de voorzitter van het hogerhuis van de Doema een dergelijk amendement voorstelde. „De volgende toespraak tot de natie wordt gegeven door een ander staatshoofd”, aldus Poetin.
In december 2007 worden in Rusland parlementsverkiezingen gehouden, en in maart 2008 volgen de presidentsverkiezingen. Veel Russen vinden dat het Westen zich in de aanloop daarnaartoe te veel met het politieke proces bemoeit, bijvoorbeeld door democratisch gezinde organisaties financieel te steunen.