Bezuinigingen bij Rijk bekritiseerd
DEN HAAG - Het kabinet zal zijn doel om 750 miljoen euro te bezuinigen op het rijksambtenarenapparaat niet halen, verwacht vicevoorzitter Tjeenk Willink van de Raad van State.
Hij uitte donderdag bij de presentatie van het jaarverslag 2006 van de raad stevige kritiek op het bezuinigingsplan. Het kabinet is er alleen op uit om geld te besparen, meent hij. Omdat het kabinet geen duidelijke visie heeft op hoe de overheid zou moeten functioneren, pakt het de bezuiniging helemaal verkeerd aan.Ambtenaren ontslaan helpt niet, waarschuwde Tjeenk Willink. De overheid probeert al 25 jaar te reorganiseren, maar dat heeft nog nooit iets opgeleverd. De verwachte bezuinigingen vallen vaak tegen. Ontslagen ambtenaren krijgen veelal wachtgeld en als hun kennis en ervaring bij de overheid verloren gaat, moet die dure adviesbureaus inhuren om het werk te doen.
Tjeenk Willink constateerde dat het mode is om op ambtenaren af te geven. Hij vindt dat maar niets. „De waarde van bureaucratie wordt miskend en verwaarloosd.”
De Raad van State vierde vorig jaar de instelling van de eerste Raad van State, 475 jaar geleden. Daarvan maakte ook Willem van Oranje tijdelijk deel uit. Philips II benoemde hem in 1555 tot lid van het adviesorgaan van de overheid.
Uit het donderdag gepresenteerde jaarverslag van de raad blijkt dat ruim een kwart van de wetsvoorstellen die de Kamer zelf heeft ingediend, de eindstreep niet haalt. Daarnaast is van nog ongeveer 30 procent van de sinds 1996 ingediende voorstellen al jaren niets meer vernomen. Waarom Kamerleden niets meer doen met hun initiatiefwet, blijft vaak onduidelijk.
Uit het jaarverslag komt verder naar voren dat de raad nog niet eerder zo veel initiatiefwetsvoorstellen binnenkreeg als afgelopen jaar: 23. In 2005 waren dat er 9.