Helft hartpatiënten gaat door met roken
AMSTERDAM (ANP) - Ruim de helft van de rokende patiënten blijft na ziekenhuisopname wegens een levensbedreigend hartprobleem toch roken. Hartpatiënten in Nederland slagen er minder dan patiënten in andere Europese landen in hun leefstijl te verbeteren.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse Hartstichting, dat deel uitmaakt van een grotere Europese studie. Bij het onderzoek waren bijna 10.000 patiënten in vijftien Nederlandse ziekenhuizen betrokken.Ondanks campagnes is het aantal rokende hartpatiënten de afgelopen jaren nauwelijks gedaald. Juist voor deze patiënten is stoppen met roken belangrijk, stelt het rapport. Als ze direct stoppen, daalt hun risico om aan de aandoening te overlijden binnen twee, drie jaar tot het niveau van een niet-roker.
Artsen worden in het rapport aangespoord hart- en herseninfarcten sneller vast te stellen en sneller te behandelen. Door een betere infrastructuur en organisatie in ziekenhuizen kan winst worden geboekt. Nu al wordt bij een patiënt in Nederland sneller een diagnose gesteld dan in de andere landen.
Volgens het rapport is de behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten in Nederland in grote lijnen vergelijkbaar met die in andere landen. In toenemende mate volgen artsen en ziekenhuizen de richtlijnen die voor de zorg voor deze patiënten zijn opgesteld. Daardoor is de kwaliteit van de zorg gemiddeld genomen verbeterd.
Het rapport constateert dat nog steeds in een aanzienlijk deel van de ziekenhuizen van de richtlijnen wordt afgeweken. De klinische praktijkvoering varieert niet alleen in Europese landen maar ook tussen ziekenhuizen binnen Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologen (NVVC) werkt aan een registratiesysteem waardoor specialisten weten welke behandeling waar wordt uitgevoerd. De stichting ”Hoofd, hart en vaten” wil dat de patiënt ook te weten komt wat hij bij een bepaalde aandoening van het ene of het andere ziekenhuis kan verwachten.
Hart- en vaatziekten vormen al jaren de belangrijkste doodsoorzaak in Europa. Dat geldt ook voor Nederland, met 44.119 sterfgevallen in 2005. Dat is 32 procent van alle doodsoorzaken.