CFO-CNV kritisch over ontslaguitstel bij SoW-kerken
De onzekerheid over het voorkomen van ontslagen is met de uitslag van de laatste triosynode alleen maar toegenomen. Het aansturen van een organisatie met ruim 600 medewerkers vergt een andere organisatiestructuur dan de aansturing van een kerkgenootschap.
Dat zegt Rien Timmer, lid van het dagelijks bestuur van CFO-CNV, na het besluit van de triosynode van de SoW-kerken om mogelijke gedwongen ontslagen bij het Landelijk Dienstencentrum (LDC) in Utrecht en de regionale dienstencentra op te schorten.
Timmers stelt dat het debat van de triosynode over de financiële problemen van de SoW-kerken eindigde in „een wirwar van amendementen, stemmingen en schorsingen.” „Uit de lange en spraakverwarrende betogen van deskundigen en synodeleden is pijnlijk duidelijk geworden dat niemand weet hoe de financiële vlag erbij hangt. De aangeleverde cijfers klopten niet of waren onvolledig.” De CFO ziet de mededeling van het triomoderamen dat het eerder aangekondigde ontslag voor 150 medewerkers omgezet wordt in een bezuiniging van 15 miljoen gulden slechts als een „optische” wijziging in het beleid.
De taakopdracht van de ingestelde commissie van onderzoek bleef in het vage hangen. „We houden synodevoorzitter Van der Plas aan zijn toezegging dat de ondernemingsraad en de bonden op korte termijn betrokken worden bij de verdere stappen. Het voorkomen van ontslagen is een belangrijk doel voor de CFO. Maar wie gaat het overleg met ons voeren, nu plotseling de directeur van de SoW-werkorganisatie, mevrouw A. Wamsteker, op een zijspoor is gezet?”