Topman Kleinfeld weg bij Siemens
MÜNCHEN (ANP) - Klaus Kleinfeld, bestuursvoorzitter van het Duitse technologieconcern Siemens, vertrekt. Hij gaf woensdag aan zijn contract niet te willen verlengen wanneer dat eind september afloopt. Kleinfeld is onder vuur komen te liggen vanwege de fraudeschandalen bij Siemens.
Kleinfeld gaf aan niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. „In tijden als deze heeft het bedrijf duidelijkheid nodig over zijn leiderschap.” Kleinfeld vindt dat Siemens volledige vrijheid van handelen moet hebben. Volgens Siemens hebben onafhankelijke onderzoeken uitgewezen dat Kleinfeld niet op de hoogte was of betrokken is geweest bij de fraudezaken.Het besluit van Kleinfeld volgt op het vertrek van president-commissaris Heinrich von Pierer vorige week. Ook zijn positie stond onder grote druk door de fraudezaken bij het industriële conglomeraat, waarbij verscheidene hooggeplaatste bestuurders en ex-bestuurders betrokken zouden zijn.
De 49-jarige Kleinfeld begon zijn loopbaan bij Siemens in 1987 als marketingmanager. Later kreeg hij de leiding over de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf, waar hij naam maakte door duizenden banen te schrappen en verliesgevende activiteiten te staken. Hij keerde in 2004 terug naar het hoofdkantoor van Siemens, waar hij bestuurslid werd. In januari 2005 werd Kleinfeld benoemd tot bestuursvoorzitter bij het grootste technologieconcern van Europa.
Het is nog niet duidelijk wie Kleinfeld bij Siemens gaat opvolgen. Het Duitse zakenblad Handelsblatt meldde dinsdag dat mogelijk de topman van Linde, Wolfgang Reitzle, de hoogste functie bij Siemens kan overnemen. Het Duitse Linde, ’s werelds grootste producent van industriële gassen, maakte woensdag echter duidelijk dat Reitzle blijft. De Süddeutsche Zeitung meldde dat Wolfgang Bernhard, oud-topman bij Volkswagen, mogelijk de opvolger van Kleinfeld wordt.
De Duitse autoriteiten begonnen in november een groot onderzoek naar verduistering, omkoping en belastingontduiking door medewerkers van Siemens, onder wie oud-directielid Thomas Ganswindt. Zij worden verdacht van het verduisteren van 200 miljoen euro voor omkooppraktijken in het buitenland.
In maart werd bovendien Siemensbestuurslid Johannes Feldmayer gearresteerd. De autoriteiten verdenken hem ervan smeergeld te hebben betaald aan het hoofd van een werknemersorganisatie. Hij werd eerder al opgepakt. De arrestatie van Feldmayer volgde na een reeks invallen in kantoren van Siemens in München, Erlangen en Neurenberg. Ook de voormalig financieel directeur en oud-president-commissaris van Siemens Karl-Hermann Baumann wordt verdacht van betrokkenheid bij fraude.
Ook loopt er een fraudeonderzoek naar smeergeldbetalingen door werknemers van Siemens in Italië. Verder wordt het concern door de Europese Commissie verdacht van prijsafspraken op de transformatormarkt voor elektriciteitsnetwerken. De Commissie legde Siemens in januari nog een boete van bijna 400 miljoen euro op wegens illegale prijsafspraken over schakelsystemen voor hoogspanningsleidingen.
Siemens produceert onder meer zaken als windmolens, hogesnelheidstreinen, krachtcentrales en apparatuur voor de telecombranche en de medische sector. Het concern, gevestigd in München, telt wereldwijd meer dan 450.000 werknemers.