„Ruim 1700 doden in ziekenhuis door fouten”
DEN HAAG (ANP) – In Nederlandse ziekenhuizen sterven per jaar ongeveer 1735 mensen terwijl hun dood waarschijnlijk had kunnen worden voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de Orde van Medisch Specialisten en NIVEL dat woensdag in Den Haag aan minister Ab Klink van Volksgezondheid is aangeboden.
Op basis van buitenlands onderzoek ging men er tot nu toe van uit dat per jaar ongeveer 1500 tot 6000 patiënten onnodig in ziekenhuizen sterven.De onderzoekers hebben zich gebaseerd op cijfers uit 2004. Per jaar liggen ongeveer 1,3 miljoen mensen in het ziekenhuis. Ongeveer dertigduizend mensen lopen tijdens de opname en behandeling schade op die eigenlijk voorkomen had kunnen worden. Bij tienduizend mensen is die schade blijvend.
Het gros van de dertigduizend mensen houdt geen nare gevolgen over aan de schade. Zij moeten bijvoorbeeld langer in het ziekenhuis blijven, of krijgen extra behandeling.
De medische fouten kosten volgens de onderzoekers ongeveer 167 miljoen euro per jaar.
Nederlandse ziekenhuizen maken, in vergelijking met ziekenhuizen in andere landen nog niet eens zoveel fouten, aldus de opstellers van het rapport. In Nederland ligt het percentage onbedoelde schade bij patiënten in ziekenhuizen op 5,7 procent. In andere landen gaat het om 2,9 tot 16,6 procent.
Er gaan met name dingen fout in de behandeling bij operaties, en bij oudere patiënten die een slechte conditie hebben en/of diverse dingen mankeren.
Soms gaan er zaken in de behandeling fout zonder dat iemand daar iets aan kan doen, bijvoorbeeld als een patiënt allergisch blijkt te zijn voor sommige stoffen die bij de behandeling worden gebruikt. Soms gaat er iets fout, maar kunnen de complicaties snel worden hersteld. Als er vermijdbare fouten worden gemaakt, komt dat vaak door fouten in de organisatie en/of slechte communicatie tussen de artsen en verplegenden die zich met een patiënt bezighouden.
Minister Klink vindt dat ziekenhuizen en organisaties van artsen en verplegers snel goede plannen moeten presenteren om de organisatie van de zorg te verbeteren. Hij zei de veiligheid van patiënten met hoge prioriteit te zullen behandelen. De minister pleitte woensdag voor de komst van speciale teams die in ziekenhuizen altijd paraat zijn en snel in actie moeten komen als de conditie van een patiënt plotseling verslechtert.
De NPCF, die opkomt voor de belangen van patiënten, eist dat ziekenhuizen, artsen en verplegers het aantal fouten de komende drie jaar terugbrengen tot de helft. Daarbij moet er veel meer aandacht komen voor de slachtoffers en/of nabestaanden, aldus de organisatie.