„In Nederland is alles anders”
AMERSFOORT - Terwijl Nederlanders de temperatuur als zomers ervaren, vindt Praveen het koud. De Indiase scholier is voor het eerst in ons land voor een ontmoeting met de mensen die al veertien jaar zijn levensonderhoud betalen. Al had hij het koud, ze kregen hem er niet toe sokken aan te trekken.
”Welcome to our special guests”, zegt het spandoek boven de ingang van het Van Lodensteincollege: de bijzondere gasten zijn welkom. In het Amersfoortse schoolgebouw hadden de tien Indiase scholieren die op uitnodiging van Woord en Daad in Nederland zijn, dinsdagavond een ontmoeting met Nederlandse jongeren.Daartoe behoren ook de vier kinderen van de familie Van den Ham. Elke maand zondert het gezin een bedrag af voor zijn sponsorkind. Praveen kan daardoor naar een christelijke kostschool. „Voor ons betekent dat bedragje eigenlijk niets. Dan is het beschamend om te zien hoeveel het voor hem betekent. Als je ziet hoe dankbaar hij is, zou je veel meer mensen willen oproepen een kind in een ontwikkelingsland financieel te adopteren.”
Het Barneveldse echtpaar meldde zich aan toen de oudste van hun kinderen geboren werd. „Toen wilden we een kind dat in armoede geboren is, ook een kans geven. In ons gezin is de derde week van elke maand een ”week van tevredenheid”. Dan leven we sober om te ervaren dat weelde niet vanzelfsprekend is. Dan denken we extra aan ons sponsorkind.”
Praveen stapte vorige week dinsdag voor het eerst in een vliegtuig. Voor het eerst is hij in Europa, twee weken lang. De indrukken zijn overweldigend. „Alles is anders.” Is er niets hetzelfde? Pravee weet niets te bedenken.
Met negen andere Indiase jongeren bezocht hij de regeringsgebouwen in Den Haag, Neeltje Jans, en ook de beide scholen die de afgelopen zomer tien jongeren naar India stuurden om kennis te maken met het leven en hun leeftijdgenoten daar. Het tiental -vijf van de Lodenstein, vijf van het Ichthus College in Veenendaal- droeg als ”Young Ambassadors” vervolgens het belang van ontwikkelingswerk uit onder hun leeftijdgenoten. Komende zomer gaan er weer tien, van andere scholen.
Komende maandag wonen de tien Indiase jongeren de Koninginnedagviering in ’s-Hertogenbosch bij. De reis is mogelijk gemaakt door Xplore, een programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Dinsdagavond zong het jongerenkoor Chenánja uit Ede voor de gasten. Die zorgden op hun beurt ook voor een reeks muziekstukken.
Praveen (16) verloor zijn ouders toen hij nauwelijks drie was. Een jaar later kon hij op een kostschool terecht. De school telt 2600 leerlingen, van wie er 1800 intern wonen. De familie Van den Ham kent de school alleen van foto’s. „Praveen heeft ons nu uitgenodigd om eens te komen kijken.”