Bol.com in tweedehandsboeken
NIEUWEGEIN (ANP) - De internetwinkel Bol.com verkoopt vanaf woensdag ook tweedehandsboeken. De onderneming werkt daarbij samen met gespecialiseerde aanbieders, zoals antiquariaten, maar hoopt ook dat klanten boeken uit hun eigen verzameling gaan aanbieden.
Ze opent daarmee de aanval op bestaande aanbieders van gebruikte spullen, zoals Marktplaats. Bol.com, een van de grootste internetwinkels van Nederland, verwacht met het initiatief zijn bezoekers een veel groter aanbod te kunnen bieden. Op de website staan nu een kleine 100.000 Nederlandstalige titels van nieuwe boeken, die vorig jaar meer dan 50 miljoen euro aan omzet opleverden.Met een tweedehandscollectie kan het aantal titels oplopen tot 700.000, zegt directeur Daniël Ropers. „Veel boeken worden nu niet meer gedrukt, winkels zoeken bovendien steeds meer naar bestsellers. Daardoor is veel niet meer te koop. Wij willen deze beperkingen wegnemen.”
Het initiatief betekent ook serieuze concurrentie voor bestaande websites van antiquariaten, zoals boekwinkeltjes.nl. Deelnemers aan deze site doen echter ook mee met bol.com. Daaronder bevinden zich volgens directeur Ropers bekende namen als Joot (Amsterdam), De Wijze Uil (Emst) en Boek2 (Utrecht). Volgens hem is het voor deze winkels vooral belangrijk dat zij hun afzetmarkt vergroten. „Door internet kunnen zij hun boeken veel sneller verkopen en investeren in nieuwe collecties.”
Ropers heeft ook gesproken met De Slegte, dat in Nederland achttien vestigingen telt die tweedehandsboeken verkopen. Beide partijen kwamen er echter niet uit. Een van de struikelblokken was het aansluiten van de automatisering tussen bol.com en De Slegte. Het bedrijf heeft de slag op het internet volledig gemist en moest vorig jaar door een teruggelopen vraag in zijn eigen winkels besluiten om enkele filialen te sluiten. „Ze waren er toen nog niet klaar voor”, zegt Ropers. „Maar De Slegte is nu aan het vernieuwen en ik sluit samenwerking in de toekomst niet uit.”
Bol.com wil zelf geen antiquariaat worden, stelt Ropers. Het magazijn in Nieuwegein houdt daarom zelf geen voorraden aan van tweedehandsboeken. Via de site wordt alleen maar bemiddeld tussen koper en verkoper. De aanbieder van een boek betaalt daarvoor per boek 1 euro en 15 procent van de verkoopopbrengst. Hij mag zelf de prijs van zijn boek bepalen. Bol.com zorgt ervoor dat de aanbieder zijn geld krijgt. Fraude moet worden voorkomen door kopers de mogelijkheid te geven om verkopers met slechte bedoelingen aan de schandpaal te nagelen.
Voor historische boeken is de internetwinkel niet de aangewezen partij. Alleen boeken met een ISBN-nummer, dus vanaf 1969, komen in aanmerking voor een vermelding bij een zoekopdracht. Vooralsnog worden 10.000 tot 15.000 tweedehandsboeken aangeboden. Bol.com richt zich de komende maanden vooral op het binnenhalen van nieuwe aanbieders. „Vraag naar deze boeken is er toch wel”, aldus Ropers.