Binnenland

Deel mbo mag niet zelf examineren

DEN HAAG - Een aantal scholen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) krijgt een verbod opgelegd om bij bepaalde studierichtingen zelf het examen af te nemen. Het gaat in totaal om 85 verschillende opleidingen.

Onderwijsredactie
24 April 2007 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 04:43

Het betreft 3 procent van het totale aantal mbo-studies in Nederland. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft de licenties voor examens in deze opleidingen per volgend schooljaar ingetrokken. De bewindsvrouw schreef dat maandag aan de Tweede Kamer.Van Bijsterveldt grijpt in omdat de kwaliteit van de examens onder de maat is. De betrokken regionale opleidingscentra (roc’s) mogen drie jaar lang geen examens in deze opleidingen verzorgen. Ze moeten deze uitbesteden aan een ander roc of een exameninstelling.

Het is de eerste keer dat de overheid scholen verbiedt om zelf examens af te nemen. Vandaag kregen de betrokken roc’s te horen voor welke opleidingen zij hun examenlicentie de komende drie jaar kwijt zijn.

Van de 9000 mbo-opleidingen werden er in het schooljaar 2005-2006 ruim 3000 beoordeeld op de kwaliteit van hun examens. Veel opleidingen wisten de situatie, vergeleken met een jaar eerder, te verbeteren, maar voor 94 opleidingen bleven de examens te slecht. Dat de staatssecretaris voor slechts 85 studies de examenlicentie introk, heeft ermee te maken dat er voor negen opleidingen geen mogelijkheid was de examens uit te besteden. Het reformatorische Hoornbeeck College wordt niet getroffen door de maatregel.

Overigens zegt Van Bijsterveldt bij 159 opleidingen clementie te hebben getoond. De kwaliteit van hun examens valt weliswaar beneden de ministeriële normen, maar zij krijgen nog de kans om zich te verbeteren. Alleen van de opleidingen die aan minder dan de helft van de gestelde kwaliteitseisen voldoen trekt de staatssecretaris nu de licentie in. Zij zijn daarvoor een jaar geleden al gewaarschuwd. De minister van Landbouw beslist nog of alle agrarische opleidingscentra (aoc’s) hun examenbevoegdheid behouden.

Van Bijsterveldt waarschuwde begin deze maand in een brief aan de Tweede Kamer al dat ze instellingen meer op kwaliteit zou gaan aanspreken. Ze kondigde toen aan de invoering van het competentiegericht leren in het mbo met twee jaar uit te stellen. De verplichte invoering per augustus 2008 gaat daarmee niet door. De bewindsvrouw reageerde onder meer op klachten van leerlingen over de manier waarop mbo-scholen dit nieuwe leren in de dagelijkse praktijk uitvoeren.

Begin 1998 constateerde de onderwijsinspectie reeds dat de examens al jaren onder de maat waren. Het niveau van de opgaven was te laag en grote delen van de examenstof kwamen niet in de examens voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer