Boekengeur in nieuwe Geldmuseum
UTRECHT (ANP) - De dozen staan nog in de gang, de computers zijn nog niet aangesloten en tapijt bedekt delen van de vloer die nog extra bescherming nodig hebben. Toch is al goed een beeld te krijgen van wat bezoekers vanaf eind mei te zien krijgen in het nieuwe Geldmuseum in het geheel gerestaureerde gebouw van de Rijksmunt in Utrecht.
Het Geldmuseum is ontstaan uit een fusie van het Rijksmuseum Koninklijk Penningkabinet, De Nederlandsche Bank (numismatische afdeling) en het voormalige Nederlands Muntmuseum. Sinds 2004 zijn deze musea samengevoegd.Sinds 2003 wordt het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt verbouwd om het huidige museum te creëren. „Het is geen voortzetting van het oude museum”, benadrukt directeur Taeke Kuipers, „maar een geheel nieuwe expositie. Het draait allemaal om wat mensen doen met geld, en wat geld doet met mensen”, vat Kuipers samen, tijdens een rondleiding door het nog volop in aanbouw zijnde museum.
Het gebouw is geheel teruggebracht in de originele stijl van 1911. Pronkstuk van het Geldmuseum is wat hem betreft dan ook de oude bibliotheek. Deze ziet er nog precies zo uit als in 1911. Zodra je naar binnen loopt, komt de geur van oude boeken je tegemoet. Op paneelplaten zijn schilderingen van diverse ruimtes te zien uit de oude muntfabriek aan de Oude Gracht in Utrecht.
In totaal geven ze een goed beeld van hoe toen de munten werden gemaakt. En dat is niet eens zo heel veel anders dan nu. Want nog steeds wordt in de Munt al het kleingeld van Nederland geslagen. Dit proces kan de bezoeker ook volgen. Vanachter ramen zijn de machines te zien die de munten slaan.
Vlak onder het glas staan bakken vol met glanzende munten te wachten op transport. „Dichterbij kun je echter niet komen. Door dit gebouw loopt een soort Berlijnse Muur”, legt Kuipers uit. „Dat kan ook niet anders. We delen het pand met de fabriek, maar het zijn twee aparte bedrijven.” Wel krijg je vanuit een nieuwgebouwde zaal in de voormalige binnentuin ook nog een kijkje in de ruimte waar de zilversmeden aan het werk zijn. Deze nieuwbouw is een van de maatregelen die het museum heeft genomen om meer ruimte te creëren. „We zijn van 400 naar 4000 vierkante meter gegaan. Dit hebben we kunnen bereiken door de fabriek efficiënter in te delen en in het museum meer ruimtes te benutten.”
Op de brede gang is er bijvoorbeeld nu ook veel te zien en te doen en er is een grote expositieruimte ingericht, waar tijdelijke collecties prijken. In de diverse zalen wordt de bezoeker op een interactieve manier voorgelicht over geld. Zo kun je kijken wat voor een uitgever je bent of laten registreren wat je zou doen met 1 miljoen.
Zijn er dan helemaal geen bijzondere munten te zien in het Geldmuseum? Kuipers glimlacht: „Natuurlijk wel. In de hal bij de bibliotheek, op de eerste verdieping, komen vitrines te staan met daarin steeds wisselende collecties. We beginnen met onze topstukken, waaronder onze ’Rembrandt’: een gesneden steen uit de Romeinse tijd. Hij is via Rubens en koning Willem I in ons bezit gekomen.”
Een voorproefje van deze collectie zit er echter nog niet in: daarvoor moet iedereen echt wachten tot de officiële opening op 24 mei, die wordt verricht door prins Willem-Alexander.