Economie

TNT: Basissalaris bevriest, bonus stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De directie van TNT ziet dit jaar af van een stijging van het basissalaris. Wel kunnen de directieleden rekenen op fors hogere bonussen als ze goed presteren. Dat zei commissaris James Cochrane, voorzitter van de beloningscommissie van het post- en expresconcern, gisteren op de aandeelhoudersvergadering.

20 April 2007 22:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:43
AMSTERDAM – Postbodes protesteerde vrijdag, voorafgaand aan de aan deelhoudersvergadering, tegen reorganisatieplannen van TNT. Foto ANP
AMSTERDAM – Postbodes protesteerde vrijdag, voorafgaand aan de aan deelhoudersvergadering, tegen reorganisatieplannen van TNT. Foto ANP

De hogere bonussen kwamen op stevige kritiek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) te staan.Aanleiding voor het bevriezen van het basissalaris is de ingrijpende reorganisatie die TNT bij zijn postdivisie doorvoert. Het concern schrapt tot 2010 in ieder geval tussen de 6500 en de 7000 banen. Dat kunnen er zelfs 11.000 worden als vakbonden en werknemers niet instemmen met een forse versobering van de arbeidsvoorwaarden. De bonden zijn fel tegen en hebben al acties voorspeld als de gesprekken met TNT nergens op uitdraaien.

TNT was van plan om het basissalaris van zijn directieleden dit jaar met 5 procent te verhogen om de inkomens meer in lijn te brengen met die in directiekamers van andere Europese ondernemingen. De loonsverhoging wordt echter wel per 1 januari 2008 ingevoerd, zo verklaarde Cochrane. TNT-bestuursvoorzitter Peter Bakker verdiende afgelopen jaar nog 900.000 euro als basissalaris. Hij ontving bovendien een bonus van meer dan 1 miljoen euro.

Bakker kan dit jaar een fors hogere bonus tegemoet zien. Afgelopen jaar kon zijn kortetermijnbonus nog oplopen tot 60 procent van zijn basissalaris, maar in 2007 wordt dat verhoogd tot 80 procent. „We proberen ons beloningsbeleid op een conservatieve manier neer te zetten. We lopen achter bij de rest van de wereld”, zei voorzitter van de raad van commissarissen Jan Hommen.

De Vereniging van Effectenbezitters kon echter geen begrip opbrengen op de verhoging van de bonussen. „Er is absoluut sprake van een bovenmatige beloning”, zei VEB-vertegenwoordiger Ben van der Klis. „Als de heer Bakker presteert zoals afgelopen jaar, krijgt hij naar verwachting 30 procent meer beloning. Dat staat in schril contrast met wat de rest van het personeel te wachten staat.” ABP en PGGM hebben ook tegen het beloningsvoorstel van TNT gestemd, maar dat had meer te maken met de manier waarop de hoogte van de beloning wordt vastgesteld. De aandeelhouders gingen uiteindelijk wel akkoord met de hogere bonussen.

Voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering in het Okura Hotel in Amsterdam protesteerde een dertigtal postbodes tegen de reorganisatieplannen. Uitgerust met fluitjes en spandoeken probeerden ze de aandeelhouders voor zich te winnen. Bakker kan het protest van zijn werknemers wel begrijpen. „Het is ook geen makkelijke mededeling voor ons personeel.” Het overleg met de vakbonden over de reorganisatie is volgens hem net op gang gekomen.

De reorganisatie moet TNT ook voorbereiden op de volledige liberalisering van de postmarkt, vervolgde Bakker. Als de Tweede Kamer een nieuwe postwet aanneemt, gaat de markt op 1 januari 2008 geheel open. Nu heeft TNT nog een monopolie op de bezorging van post lichter dan 50 gram.

De ontslagen zijn bovendien noodzakelijk om de concurrentie met Sandd en SelektMail aan te kunnen, aldus TNT. Deze postbedrijven werken met goedkoper personeel dan TNT. Ze betalen namelijk per bezorgd poststuk in plaats van een uurloon, zoals TNT doet. TNT heeft wel een dochteronderneming, Netwerk VSP, die zijn bezorgers ook stukloon geeft. Met deze prijsvechter wil het beursgenoteerde concern de concurrentie „agressief” aanpakken, verklaarde Bakker.

De aandeelhouders bogen zich gisteren ook over het recht van het bestuur om speciale aandelen uit te geven om het concern te beschermen tegen een overname. De aanwezigen trokken hun goedkeuring voor dit recht in. Onder meer de pensioenfondsen ABP en PGGM stemden tegen. De beschermingswal rond het concern is hiermee niet helemaal verdwenen. De Stichting Bescherming TNT kan de onderneming nog behoeden voor een vijandige overname.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer