Kerk & religie

Platform tegen geestelijke leegte op universiteiten VS

HILVERSUM - Geschokt was Daniel Cho uit Boston toen hij van het bloedbad op de universiteit in de Amerikaanse staat Virginia hoorde. De dader was een naam- en volksgenoot van hem uit Zuid-Korea. De organisatie Veritas -een platform tegen de leegte en stuurloosheid op Amerikaanse universiteiten- die Cho in Amerika vertegenwoordigt, is meer dan ooit nodig, zegt hij.

K. van der Zwaag
20 April 2007 22:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:43
HILVERSUM – Dr. Daniel Cho: „Billy Graham stelde de voormalige president van Harvard, Derek Bok, ooit de vraag wat het grootste probleem onder studenten was. Hij antwoordde: leegte.” Cho is leider van The Veritas Forum in de VS. Ook Nederland krijgt waars
HILVERSUM – Dr. Daniel Cho: „Billy Graham stelde de voormalige president van Harvard, Derek Bok, ooit de vraag wat het grootste probleem onder studenten was. Hij antwoordde: leegte.” Cho is leider van The Veritas Forum in de VS. Ook Nederland krijgt waars

Veritas (officieel The Veritas Forum) wil een platform zijn van academici en studenten dat zich bezighoudt met vragen rond leven en wetenschap. Cho: „Het wil vragen rond onze levensbestemming aan de orde stellen, creatief, open, zonder direct met het ware antwoord in Jezus Christus te komen. We evangeliseren niet, maar we scheppen een open atmosfeer waar de levensvragen aan de orde kunnen komen, zodat mensen eerlijk en onbevangen het ware antwoord onder ogen kunnen zien.”De oorsprong van Veritas (waarheid) ligt op de universiteit van Harvard, in 1992. Een groep studenten en christelijke voorgangers, uitgedaagd door de leegte om hen heen, nam het besluit „de moeilijkste vragen over leven en wetenschap” onder ogen te zien. Onder hen was ook de uit Zuid-Korea afkomstige Cho. „Mijn moeder was vroom en christelijk, mijn vader agnostisch. Ik ging naar de kerk en beschouwde mezelf als een christen. Maar onder invloed van mijn vader hield ik mijn geloof gescheiden van het terrein van mijn denken. Eerst had ik geen problemen met deze dualistische wereldbeschouwing, maar later voelde ik me er steeds ongemakkelijker over. Als mijn geloof gebaseerd was op objectieve waarheid, moest het dan niet in overeenstemming zijn met wat ik op colleges hoorde en in boeken las?”

Graham
Zo liep hij in 1992 het eerste Veritas Forum in Harvard binnen, enkele maanden na zijn aanmelding aan deze universiteit. „Ik was niet de enige die met deze vragen rondliep. Billy Graham stelde de voormalige president van Harvard, Derek Bok, ooit de vraag wat het grootste probleem onder studenten was. Hij antwoordde: leegte. In mijn eerste jaar haalde Harvard voorpaginanieuws, niet vanwege zijn academische resulaten of constructieve bijdrage aan de wereld, maar omdat een van mijn klasgenoten haar vriend vermoordde en vervolgens zichzelf het leven benam.”

Een kleine groep van Harvardstudenten en -docenten, geleid door Kelly Monroe Kullberg, publiceerde in 1992 het boek ”Finding God at Harvard”. Het forum verspreidde zich als een olievlek over het land, vanaf de University of Virginia, Indiana University, tot aan Yale, Stanford, Berkeley. Veritas Forums zijn nu op 75 verschillende universiteiten actief, waarbij bijna een kwart miljoen studenten en docenten betrokken zijn. Er zijn 38.000 exemplaren van ”Finding God at Harvard” verkocht. Vorig jaar verscheen van Kelly Monroe Kullberg de opvolger ”Finding God beyond Harvard”.

Rusteloosheid
De oprichters van Veritas wilden iets doen tegen de groeiende rusteloosheid en ontevredenheid onder studenten, zegt dr. Cho. „Er was ook onvrede over de stelselmatige uitsluiting van Christus in academische discussies. Wie christen in Amerika is, moet dit op de universiteiten verbergen. In Amerika is het gewoon om voor je geloofsovertuiging uit te komen, maar dat geldt vooral in het politieke leven. In de wetenschap is het ongebruikelijk. Dat is trouwens mede de schuld van de evangelicalen, die een negatieve kijk hadden op intellectualiteit. Daar komt de laatste tijd verandering in, maar er is nog een lange weg te gaan.”

Veritas wil aanknopen bij de oorspronkelijk missie van Harvard, die in 1641 werd gesticht. In zijn missieformulering wordt gezegd dat het belangrijkste doel van iedere student is: „God en Jezus Christus te kennen als de enige grondslag van alle gezonde kennis en wetenschap.”

Cho: „Beschouw Veritas als een herleving van de oorspronkelijke missie van Harvard, die nu een volstrekt seculiere universiteit is. Veritas is niet een filosofisch ideaal, of een abstract concept, maar een levende realiteit in de persoon en geschiedenis van Jezus Christus.”

Bloedbad
Cho was geschokt toen hij van het bloedbad op de universiteit in Virginia hoorde. De feiten over de geestelijke sfeer op de universiteiten verbazen hem niet. „Een artikel in de studentenkrant van Harvard rapporteerde enkele jaren geleden dat 80 procent van de studenten zich wel eens depressief heeft gevoeld, 47 procent was zo depressief dat ze moeilijk konden functioneren en 10 procent overwoog zelfs serieus om zelfmoord te plegen.”

Het geestelijk klimaat op de Amerikaanse universiteiten zal ook gevolgen hebben voor de Amerikaanse samenleving. „Universiteiten vormen vaak de voorhoede. We zijn nu langzamerhand op een punt aanbeland waar Europese universiteiten verkeren, namelijk het postchristelijke tijdperk. Vijftien jaar geleden was er op Amerikaanse universiteiten veel kennis van Bijbel en christendom. Dat is nu totaal verdwenen. De kennis van het christendom is nu gestempeld door de media en boeken als ”De Da Vinci Code”.”

Leegte en eenzaamheid bepaalden ook het leven van de Koreaanse schutter Cho Seung Hui, die deze week ruim dertig mensen vermoordde. Cho: „We zien in Amerika een toename van culturele degeneratie. De Koreaanse student gaf signalen af, maar niemand reageerde. We leven in een cultuur waarin iedereen via internet in verbinding met elkaar staat, maar de eenzaamheid is groter dan ooit. Een internetrelatie kan een werkelijke persoonlijke relatie niet vervangen. Wij als Veritas willen christenen motiveren om uit hun onzichtbaar bestaan te komen. Veel christenen zijn niet gewend te spreken voor een groot niet-christelijk publiek. De leegte van Amerikaanse universiteiten vraagt na het recente bloedbad des te meer om een helder antwoord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer