Binnenland

Onder het Domplein zonder te graven

UTRECHT (ANP) - Het ging door kruipruimtes, kelders, onder bankjes en over de stoep. Archeologen van de gemeente Utrecht zijn drie dagen in de weer geweest met een speciaal apparaat om de schatten onder het eeuwenoude Domplein in beeld te brengen.

20 April 2007 21:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:43

De specialisten hopen met het onderzoek de exacte locaties te achterhalen van een Romeins legerkamp, verschillende middeleeuwse kerken, een kapel en een keizerlijk paleis.De archeologen hebben hun onderzoek gisteren afgerond, maar analyse van de gegevens laat nog even op zich wachten, stelt E. Kylstra, hoofd van de sectie cultuurhistorie van Utrecht. De onderzoekers gebruikten een zogenoemde groundtracer, een plat apparaat dat werkt met radiogolven en echo’s. Hierdoor kan archeologisch onderzoek gedaan worden zonder dat er gegraven hoeft te worden.

De groundtracer wordt de laatste jaren in toenemende mate gebruikt, omdat het apparaat geen schade aanricht. De trend dat archeologen alle bodemschatten altijd opgraven voor onderzoek is daarmee doorbroken.

Het onderzoek naar het Domplein is volgens de archeologen van belang omdat er nog weinig over bekend is. „Er is wel eens onderzoek in het gebied gedaan, maar er is maar een klein deel daadwerkelijk opgegraven. Wij wilden weten wat zich waar onder de grond bevindt”, aldus Kylstra.

In de toekomst moeten de panden die onder de grond schuilgaan in het huidige straatbeeld weer duidelijk te zien zijn. De gemeente denkt dan onder meer aan een lichtlijn langs een historische kasteelmuur. „Het Domplein leent zich er prima voor om oud en nieuw met elkaar te verbinden. Met de kennis die we nu opdoen kunnen we het vroegere stadsleven van Utrecht duidelijker laten zien”, zegt Kylstra.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer