Consument

Diëten, maar ook lekker eten

Wie eigenlijk wel een paar kilootjes kwijt wil, maar opziet tegen een kleur- en smaakloos dieet van maaltijdvervangers, kan opgelucht ademhalen. Er zijn heel wat meer mogelijkheden om slank de zomer in te gaan. De hele dag knabbelen op een stengel bleekselderij is niet verplicht. Vijf verschillende boeken: hoe haalbaar en hoe lekker zijn de gerechten uit populaire dieetboeken?

Gerdien Sterk
20 April 2007 13:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:42
Een lunch van Sonja Bakker staat in een handomdraai op tafel, maar blinkt niet uit in creativiteit. De groene salades van Fedon Lindberg daarentegen smaken naar meer. Foto RD
Een lunch van Sonja Bakker staat in een handomdraai op tafel, maar blinkt niet uit in creativiteit. De groene salades van Fedon Lindberg daarentegen smaken naar meer. Foto RD

Sonja Bakker schrijft relatief weinig calorieën voor. Haar dieet is typisch Hollands, met boterhammen en yoghurt. Daarnaast bestaat het avondeten tot wel vijf keer per week uit aardappels, al dan niet in de vorm van puree. Verder kiest Sonja vaak voor lightproducten, en worden veel maaltijden aangevuld met een schaaltje rauwkost. De bakjes geraspte wortel met radijs en komkommer liggen hoog opgetast bij de supermarkt en vinden gretig aftrek bij sonjabakkeraars.Geertje van der Meer, gewichtsconsulente uit Winsum, gebruikt grotendeels dezelfde producten als Sonja Bakker. Ze hamert sterk op het principe van balans tussen wat iemand eet en verbruikt. Het is bepaald niet de bedoeling dat je de hele dag een hongergevoel hebt, of dat je je slap voelt. Voor ervaren lijners zijn de porties vaak onverwacht groot. Daarnaast is Van der Meer een voorstander van het toepassen van de Schijf van Vijf.

In ”Eet vaak en val af” doet auteur Helen Foster haar afvalstrategie uit de doeken. Zes kleine maaltijden per dag, met in totaal ongeveer 1500 kilocalorieën aan energie, zijn voldoende om af te vallen zonder honger te lijden. Foster houdt rekening met de behoefte van het moment en met de bloedsuikerspiegel door bijvoorbeeld als middagsnacks vrij zoete producten voor te schrijven.

Mediterraan
Dr. Fedon Lindberg geeft in zijn boek ”Het mediterrane dieet” een verbeterde versie weer van het Glycemische-Indexdieet uit de jaren ’80. Door zogeheten langzame koolhydraten te eten, blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en heeft de lijner weinig last van een hongergevoel of snaaibuien. Daarnaast beschrijft Lindberg uitgebreid hoe de spijsvertering omgaat met wat iemand eet. Veel voorkomende ingrediënten in dit dieet zijn linzen, avocado, spinazie en yoghurt.

Gillian McKeith schrijft het meest drastische dieet voor. Veel voedingsmiddelen, waaronder brood, melk en rood vlees, worden geschrapt en vervangen door groente, fruit, kiemen en peulvruchten. Koolhydraten en eiwitten worden strikt gescheiden. Hoewel het een redelijk caloriearm dieet is, vallen de grote porties op: een ontbijt van vijf stuks fruit, een stevige lunch en een licht diner. Hongerlijden hoeft niet bij Gillian.

Dan nu de grote vraag: welk dieet schrijft lekker eten voor? In ”Eet vaak en val af” worden veel smakelijke hapjes besproken, zoals visspiesjes met citroengras, pastasalade met kreeft, rucola en citroen. Wie krijgt dan nog geen zin om te gaan lijnen? Ook Fedon Lindberg weet wat goed eten is. Zijn gerechten zijn, zoals de titel van het boek doet vermoeden, mediterraan, van Marokkaanse kip tot Griekse gehaktballetjes en zalm met verse pesto. En mediterraan is lekker, dat is inmiddels alom bekend. Ook Lindbergs groene salades smaken naar meer, net als de spinazie-avocadosoep.

Paardenbloembladthee
De Hollandse dieetdames zijn minder creatief: Sonja en Geertje schrijven beide een dieet voor van brood, crackers en veel aardappelmaaltijden met groenten en vlees. Rijst- of pastagerechten komen ook met enige regelmaat langs. In een vergelijking tussen de beide gewichtsconsulentes valt op dat Sonja meer zoete tussendoortjes, zoals sultanakoekjes, toestaat. Geertje is strenger en kiest voor een cracker of een sinaasappel. Ook is zij zeer consequent met de 200 gram groente bij het avondeten. Op zondagochtend mag de afvaller wel iets echt lekkers, zoals een stukje appeltaart, bij de koffie.

Gillian is een verhaal apart. Haar verrukkelijke ontbijtsmoothies zullen zeker in de smaak vallen, maar de gerechten met adzuki- of mungbonen zullen wel even wennen zijn voor de meeste diëters, net als de ochtendlijke kopjes paardenbloembladthee. Het scheiden van eiwitten en koolhydraten zal de fervente aardappels-groente-vleeseter wellicht ook wat moeite kosten.

Voor wie weinig zin heeft om veel tijd en moeite in zijn dieet te steken, zijn de boeken van Sonja en Geertje ideaal: boterhammen met magere vleeswaren en crackers met jam, gemakkelijker kan het niet.

Rigoureus
Voor de werkende mens is het niet praktisch om Fosters heerlijke zalmrolletjes en perzikensmoothie mee te nemen, hoe prettig het idee van afslanken met deze lekkere hapjes ook is. Denk alleen al aan de trommeltjes en bekers in de tas, en de tijd die het kost om dit ’s ochtends klaar te maken. Lindberg is beduidend minder lastig, maar zijn lunches vereisen wel iets meer voorbereiding dan het smeren van een boterhammetje. Gillian McKeiths dieet zal ook veel tijd kosten: niet alleen hebben de gerechten vaak een lange bereidingstijd, het is ook echt lastig om de ingrediënten ervoor te vinden. Een goede natuurvoedingswinkel in de buurt is een vereiste.

Als het om recepten gaat, is vooral op Sonja Bakker nogal wat aan te merken. Haar ”fantasiemuffins” met rozijnen bijvoorbeeld. Zijn muffins normaal gesproken vrij vet; Sonja laat rigoureus het grootste deel van de boter weg en vervangt dit door halfvolle melk. Het gevolg hiervan is een plakkerig beslag en keiharde, gortdroge muffins. Daarnaast gebruikt ze ook nog eens een kwart van de hoeveelheid suiker die je normaal gesproken voor muffins zou gebruiken. Zo krijgt iedereen ze wel caloriearm, Sonja! Lekker is anders. De voorgeschreven light slagroom is wel nodig om deze misbaksels weg te werken.

Hoewel nog steeds minder zoet dan normaal zijn de volkoren ontbijtmuffins met appel, bramen en kaneel van Helen Foster wel smakelijk: zacht, luchtig en een beetje vet. Dieet of geen dieet, zo horen muffins te smaken, en niet anders.

N.a.v. ”Bereik en behoud je ideale gewicht”, door Sonja Bakker; uitg. Sunbeam publishing, Spierdijk, 2006; ISBN 978 90 78211 006; 208 blz.; 17,95 euro. ”Balans”, door Geertje van der Meer; uitg. Trivium, Sneek, 2007; ISBN 978 90 809177 6 7; 166 blz.; 17,50 euro. ”Eet vaak en val af”, door Helen Foster; uitg. Veltman, Utrecht, 2007; ISBN 978 90 5920 533 8; 128 blz.; 12,50 euro. ”Het mediterrane dieet” en praktische gids, door dr. Fedon Lindberg; uitg. Spectrum, Utrecht, 2007; ISBN 978 90 274 4582 7; 288 blz.; 17,95 en 12,50 euro. ”Het ultieme gezondheidsplan”, door dr. Gillian McKeith; uitg. De Fontein, Baarn, 2007; ISBN 978 90 325 1091 6; 224 blz.; 17,50 euro.

kader (u66,1,0(Aantal weekmenu’s Kcal/dag* Makkelijk Lekker Gevarieerd Gezond

Sonja Bakker 12 1200 ++ - - -

Geertje van der Meer 10 1300** ++ 0 - +

Helen Foster 6 1500 - ++ ++ 0

Fedon Lindberg 4 1650 0 ++ + ++

Gillian McKeith 4 1200 – + 0 +

* Op de 17e dieetdag

** Afhankelijk van gewicht en lengte eet de diëter meer

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer