Buitenland

Annan tegen gewapend optreden VS in Irak

„De Verenigde Naties steunen een militair optreden tegen Irak niet”, aldus VN-secretaris-generaal Kofi Annan woensdag. Hij reageerde op uitspraken eerder deze week van de Amerikaanse vice-president Cheney, die nadrukkelijk pleitte voor een offensief tegen Bagdad.

Van onze correspondent
29 August 2002 11:58Gewijzigd op 13 November 2020 23:46
FALUJA - Op uitnodiging van de Iraakse regering hebben buitenlandse, vooral Arabische journalisten rondgekeken in een chemische fabriek in Faluja, 80 kilometer ten westen van Bagdad. Het bezoek maakt deel uit van de publiciteitscampagne van de overheid om
FALUJA - Op uitnodiging van de Iraakse regering hebben buitenlandse, vooral Arabische journalisten rondgekeken in een chemische fabriek in Faluja, 80 kilometer ten westen van Bagdad. Het bezoek maakt deel uit van de publiciteitscampagne van de overheid om

De VN streven volgens Annan naar een diplomatieke en politieke oplossing. Daarbij is de eerste prioriteit van de volkerenorganisatie de terugkeer van VN-wapeninspecteurs in Irak. Dat is ook de mening van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Tang Jiaxuan. „Het gebruik van geweld of het dreigen met geweld verhoogt de spanning in het Midden-Oosten en kan alleen maar averechts werken”, aldus de bewindsman tijdens een bezoek van zijn Iraakse collega, Naji Sabri, aan Peking.

Ook India voegde woensdag zijn stem toe aan het internationale koor dat een militair optreden tegen Irak afkeurt. „Wij zijn tegen elk militair optreden tegen welk land dan ook, zeker als daarbij een regimeverandering wordt beoogd”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Yashwant Sinha. India staat kritisch tegenover de VS onder meer vanwege de Amerikaanse steun voor het militaire regime in Pakistan van generaal Pervez Musharraf. Sommige analisten wijzen erop dat een Amerikaanse preventieve aanval op Irak een uitnodiging voor India zou kunnen zijn voor een vergelijkbare actie tegen Pakistan. Beide landen liggen al jaren met elkaar overhoop vanwege de kwestie Kasjmir.

In Washington pleitte senator John Warner woensdag voor een horzitting over de plannen van de regering ten aanzien van Irak. Warner is Republikein en lid van de defensiecommissie van de Senaat. Hij wil van de Republikeinse regering weten wat men precies van plan is en of het Amerikaanse leger voldoende voorbereid is op een mogelijk offensief tegen Bagdad. Warner wil daarover minister van Defensie Donald Rumsfeld en een aantal topmilitairen aan de tand voelen. Volgens Warner is het „ondenkbaar” dat de regering-Bush tot een offensief tegen Irak zou besluiten zonder overleg vooraf met het Congres.

De Britse regering wil de Iraakse leider Saddam Hussein een deadline stellen voor de hervatting van de VN-wapeninspecties in Irak. Dat heeft een zegsman van de regering donderdag bekendgemaakt. Groot-Brittannië heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd dat het te vroeg is om te beslissen of het mee zal doen aan een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak, maar het Britse standpunt lijkt zich nu te verharden.

Een commissie van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in juni de aanbeveling gedaan om Irak een termijn te stellen waarbinnen het de VN-wapeninspecteurs toestemming moet geven om hun werk te hervatten. Dat standpunt is nu overgenomen door de regering, al zijn er nog geen consequenties geformuleerd voor het geval Hussein blijft weigeren de VN-inspecties toe te staan. Een woordvoerder van de regering zegt dat tot het instellen van een deadline pas na overleg met de westerse bondgenoten zal worden overgegaan.

De VN-wapeninspecties zijn het gevolg van een VN-resolutie na afloop van de in 1991 gevoerde Golfoorlog en dienen om te onderzoeken of Irak beschikt over massavernietigingswapens of werkt aan de ontwikkeling daarvan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer