Bangladesh corruptste staat ter wereld
Het straatarme Bangladesh is het corruptste land ter wereld. Nigeria, Paraguay, Madagaskar, Angola, Kenia en Indonesië scoren ook bijzonder slecht. Nederland staat op de tiende plaats van alle landen waar de minste corruptie is. Finland, Denemarken en Nieuw-Zeeland komen uit de bus als de ’braafste’ landen.
Dat blijkt uit een woensdag verschenen jaarrapport van Transparancy International (TI), een onafhankelijke anticorruptiewaakhond. De organisatie onderzocht in 102 landen de corruptie in vooral de publieke sector.
Premier Khaleda Zia van Bangladesh, sinds oktober 2001 aan de macht, zei woensdag in de hoofdstad Dhaka dat zij alles in het werk zal stellen om de corruptie te bestrijden. Ze gaf de schuld aan de vorige regering, die een „politieke kliek” zou zijn geweest. De oppositie in het Aziatische land vindt evenwel dat de premier moet aftreden omdat ze volgens hen al tien maanden niets doet aan de corruptie en het terrorisme in het land.
Corruptie houdt tal van vooral arme landen in haar greep. De corruptiepraktijken hinderen de maatschappelijke en de economische ontwikkeling. De politieke elite in de corruptste staten zegt wel het probleem aan te pakken, maar in de praktijk gebeurt dat niet omdat dat hun eigen machtsbasis ondermijnt, aldus de in Duitsland zetelende TI in zijn rapportage.
Finland kwam voor het derde opeenvolgende jaar als minst corrupt uit de bus. Toevallig loopt er nu een onderzoek naar een mogelijk omkoopschandaal. Een Noorse firma zou hoge ambtenaren exotische reizenen het gratis gebruik van creditcards hebben aangeboden, in ruil voor een goedkoop contract om ijsbrekers van de Finse staat te leasen. De vorige corruptiezaak dateert van dertig jaar geleden en betrof de aanleg van de metro in Helsinki.
Volgens Pasi Horsmanheimo, accountant in Helsinki, komen corruptie en fraude zo weinig voor in Finland doordat de fiscus over alle informatie over alle bankrekeningen in het land beschikt. Een overzicht van belastingen, inkomsten en bezittingen van elke Fin, ook de ministers, wordt jaarlijks gepubliceerd. Dat maakt het onmogelijk dat iemand een dure nieuwe auto koopt zonder dat zijn buurman weet waar hij het geld vandaan haalt, zo legde Horsmanheimo uit.
Veel rijke landen zijn overigens niet van alle smetten vrij, zeker niet degene die investeren in ontwikkelingslanden waar veel corrupte zakenlieden, ambtenaren en politici rondlopen. Meer dan tweederde van alle onderzochte landen is doordesemd van corruptie, aldus TI.
Naties in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika zijn niet in de lijst opgenomen wegens een tekort aan relevante informatie.