Binnenland

Aantal rijke Rotterdammers stijgt

ROTTERDAM - Het percentage mensen met een hoog- of middeninkomen in Rotterdam is licht gestegen tussen 1999 en 2005: van 44 naar 46 procent.

Van onze correspondent
19 April 2007 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Dat bleek woensdag uit nieuwe cijfers van de Rotterdamse rekenkamer.De rekenkamer meldde ook dat het aantal mensen met een laag inkomen met 10.000 personen is afgenomen, maar heeft niet onderzocht waaraan dit ligt. Mogelijk heeft het te maken met de Rotterdamwet. Door de wet mag de gemeente inkomenseisen stellen aan mensen die in bepaalde delen van de stad willen komen wonen.

In de stad vertrekken al jaren meer goedverdienende mensen dan er komen wonen. Om dat tegen te gaan, besloot de gemeente tussen 2003 en 2006 10.000 duurdere woningen te bouwen. Of de stijging van het aantal inwoners met een hoger inkomen te danken is aan die maatregel, kan volgens de rekenkamer niet worden vastgesteld. „Het effect was niet groot genoeg”, aldus directeur R. Mul.

Waarschijnlijk hebben andere factoren zoals de leefbaarheid en veiligheid een rol gespeeld. Mul heeft het college van burgemeester en wethouders geadviseerd om voortaan de inkomenssamenstelling per wijk te laten onderzoeken. „Kijk hoe de mix nu is en hoe die verandert”, lichtte de directeur toe.

B en W menen echter dat niet zozeer de inkomenssamenstelling bepalend is voor de groeipotentie van de stad, maar meer de kwalitatieve samenstelling van de bevolking. De Rotterdamse wethouder H. Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) ziet juist in de duizenden Rotterdamse studenten een groeipotentie voor de stad. „Ze hebben nu een laag inkomen, maar gaan op den duur meer verdienen. Die moeten we voor de woningmarkt van de stad zien te behouden”, zegt hij.

Daarnaast wil Karakus de huidige woningvoorraad op een hoger niveau krijgen. Samen met de woningcorporaties wil hij deze collegeperiode ongeveer 10.000 bestaande woningen opknappen en 3200 nieuwe woningen bouwen. Daarvan is 20 procent bestemd voor mensen die minder geld te besteden hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer