Binnenland

Thoolse burger praat mee over dankdag

SINT-MAARTENSDIJK - Burgers en instanties in de gemeente Tholen mogen meepraten over de invulling van bid- en dankdag door de gemeente. De niet-christelijke partijen in Tholen doen die concessie aan de confessionele partijen.

Regioredactie
19 April 2007 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering op het eiland. PvdA, VVD en Algemeen Belang Tholen (ABT) willen de bid- en dankdagen het liefst op een nieuwe manier invullen. Tot nog toe zijn het gemeentehuis en de scholen in Tholen gesloten en ook bedrijven die voor de gemeente werken moeten dat werk op bid- en dankdag opschorten.Tholen is een van de weinige gemeenten in Nederland waar het beleid rond bid- en dankdagen op een dergelijke wijze wordt ingevuld. PvdA, VVD en ABT -samen goed voor 10 van de 19 raadszetels- maakten er woensdag geen geheim van dat zij deze invulling „niet meer van deze tijd” vinden. Ook het CDA (2 zetels) gaat in die opstelling mee.

SGP, ChristenUnie en de Reformatorische Fractie Tholen (samen 7 zetels) willen niet dat er aan de huidige regeling wordt gesleuteld. Dat lijkt echter onoverkomelijk, omdat een discussie over de invulling van bid- en dankdagen is opgenomen in het coalitieprogramma. Die discussie was een eis van PvdA en VVD, die samen met CDA en SGP het Thoolse college vormen. Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen hebben de niet-confessionele partijen een meerderheid in de Thoolse raad.

Afgesproken is nu dat de raad pas besluiten neemt nadat de bevolking is gevraagd haar licht over de kwestie te laten schijnen. Dat gebeurt via een brede maatschappelijke discussie.

De afspraak geldt als een tegemoetkoming aan de christelijke partijen. „Maar als je burgerparticipatie hoog in het vaandel hebt staan, zoals bij deze partijen het geval is, kun je hier eigenlijk niet omheen”, zegt fractievoorzitter M. J. Klippel van de Reformatorische Fractie Tholen. Klippel hoopt dat de kerken nadrukkelijk acte de présence zullen geven in het debat. „De meerderheid van de bevolking is immers kerkelijk meelevend. Ik hoop dat dat terugkomt in de beslissing die de raad uiteindelijk neemt en dat alles bij het oude blijft. Ik heb nooit gehoord dat de huidige gang van zaken problemen oplevert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer