Binnenland

Ministerie OCW zoekt geld voor kennisnet

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) is bezig de benodigde gelden bij elkaar te zoeken om kennisnet ook na 2003 financieel overeind te houden.

Redactie digitale media
29 August 2002 10:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

„We vinden ict-onderwijs zo belangrijk dat we druk bezig zijn om te kijken hoe we de financiering na 2003 rond kunnen krijgen”, zegt woordvoerder Trienekens van het ministerie. „De sombere toonzetting van de directeur van kennisnet is kort door de bocht en voorbarig. Dat er een probleem lag, is al lang bekend.”

Het is volgens Trienekens eerlijk gemeld in het overdrachtsdossier van minister Hermans. „In deze fase is er geen enkele reden om ongerust te zijn. Dat de scholen na 2003 minder geld krijgen, is juist. De recente extra bijdrage was eenmalig bedoeld.”

Voorzitter dr. G. van der Hoek van de centrale directie van het Driestar College in Gouda, dat gebruikmaakt van de kennisnettechniek, maakt zich geen zorgen. „Ik zie het als een omissie in het regeerakkoord en verwacht zonder meer dat er nadere besluitvorming over komt.”

Van der Hoek denkt niet dat de overheid „zo’n megaproject laat schieten. Ik hoop dat de regering op een fatsoenlijke manier voor continuïteit zorgt, rekening houdend met de nieuwe financiële kaders.”

Beleidsmedewerker mr. J. W. Voorwinden van reformatorische onderwijsorganisatie VGS is ook niet bang dat kennisnet echt in de knel komt. „Het verbaasde me wel dat er in het regeerakkoord niet expliciet op werd ingegaan. Onderwijsorganisaties hebben daar tijdens de kabinetsformatie nog nadrukkelijk de aandacht voor gevraagd.”

Een van de basisscholen die gebruikmaken van de infrastructuur van kennisnet, is de School met de Bijbel in Maartensdijk. Ict-coördinator De Bruin voelt zich niet overvallen door de berichten over kennisnet, omdat de aanbieder van het prestigieuze computernetwerk geen monopoliepositie heeft.

De Maartensdijkse school gebruikt kennisnet in combinatie met gefilterd internet van het RDNet. Deze constructie bevalt goed. „Wel hadden we besloten dat als ons contract met kennisnet over vier jaar afloopt, we goed gaan kijken of er geen andere mogelijkheden zijn, zoals ADSL.”

Financiële middelen zullen steeds meer aan schoolbesturen zelf ter beschikking worden gesteld, verwacht VGS-beleidsmedewerker Voorwinden. „Dit zou voor het reformatorisch onderwijs een gunstige ontwikkeling zijn. Wanneer er flexibiliteit in de contractsmogelijkheden ontstaat, kan dit tot kostenreductie leiden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer